Η κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες» στην Άνω Καλεντίνη


- Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016. Ωρα 21:30 στην Άνω Καλεντίνη στα πλαίσια "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016"

Με ένα έργο ανάλαφρο -με πολλά κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις- την κωμωδία του σπουδαίου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου «Επιτρέποντες», σε μετάφραση Τάσου Ρούσου, σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και μουσική Στάθη Δρογώση, θα ταξιδέψει και στην Άνω Καλεντίνη Άρτας το φετινό καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.





Λίγα λόγια για το έργο

Επιστρέφοντας από μακρά απουσία εκτός Αθηνών, ο νιόπαντρος Χαρίσιος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του Παμφίλη γέννησε παιδί που δεν μπορεί να είναι δικό του. Εγκαταλείπει το σπίτι του και περνά τον καιρό του ασωτεύοντας στο σπίτι του φίλου του Χαιρέστρατου.

Ο πεθερός του Σμικρίνης, αγανακτισμένος επίσης από τις σπατάλες του γαμπρού του -απειλή για την προίκα της κόρης του- αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της αφαιρέσεως για να χωρίσει την κόρη του από τον άντρα της έστω και παρά τη θέλησή της.

Τον Σμικρίνη συναντούν ένας βοσκός, ο Δάος, κι ένας καρβουνιάρης, ο Συρίσκος, οι οποίοι ερίζουν για τα αντικείμενα που συνόδευαν ένα έκθετο παιδί και τον ορίζουν διαιτητή στη διαφορά τους. Το παιδί αυτό είναι ο γιος της κόρης του Παμφίλης που το είχε εκθέσει, προκειμένου να μην εκτεθεί η ίδια στα μάτια της κοινωνίας.

 Σε όλη την ιστορία, ο Ονήσιμος, υπηρέτης του Χαρίσιου, δημιουργεί διαρκώς μπερδέματα από την αγαθοσύνη του.  Η σκηνή της διαιτησίας όπου ο Δάος και ο Συρίσκος ορίζουν κριτή (=ἐπιτρέπουσιν) τον Σμικρίνη, έδωσε και τον τίτλο στο έργο του Μενάνδρου.

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Μουσική (πρωτότυπη): Στάθης Δρογώσης
Σκηνικά – κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μαχαίρα

Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Ζωή Ιωαννίδη, Μαρία Κατσουλίδη, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Κρήτος, Κατερίνα Μπιλάλη, Άρης Τσαμπαλίκας



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ