Πούτιν και Ερντογάν κλείνουν το «κεφάλαιο της κρίσης»

 
Προς αποκατάσταση σχέσεων και εμπορικής συνεργασίας κινούνται Ρωσία και Τουρκία μετά το τηλεφώνημα Πούτιν-Ερντογάν που ρίχνει τίτλους τέλους στην κρίση που πυροδότησε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τον Νοέμβριο του 2015. 
 
 
Ο Βλ.Πούτιν αίρει το «εμπάργκο» στα ταξίδια Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών συναντώνται στο Σότσι την 1η Ιουλίου και θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία αναφέρεται ότι οι δύο πρόεδροι «υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας τόσο για τα βήματα που απαιτούνται με σκοπό την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, όσο και για τις πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή», αλλά και στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στα θέματα της διατήρησης της επικοινωνίας και της πραγματοποίησης διμερούς συνάντησης».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε επίσης συλλυπητήριά του για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ταυτόχρονα το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι στην επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν συμφωνήθηκε η αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας και εκφράστηκε ετοιμότητα για την πραγματοποίηση κατ' ιδίαν συνάντησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η επιστολή Ερντογάν, στην οποία εξέφρασε λύπη για το επεισόδιο του Νοεμβρίου, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να κλείσει το «κεφάλαιο της κρίσης» στις διμερείς σχέσεις.

Παράλληλα δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στην κυβέρνηση να αρχίσει συνομιλίες με την Τουρκία για την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων, ενώ θα τερματιστούν τα περιοριστικά μέτρα στις επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, βάσει της ανακοίνωσης του Κρεμλίνου.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν μιλήσει για τελευταία φορά λίγες ημέρες πριν από την κατάρριψη του Su-24, την οποία ο Πούτιν χαρακτήρισε «μαχαιριά στην πλάτη» από τη χώρα σύμμαχο της Ρωσίας.

Η Τουρκία είχε δηλώσει τότε ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η Μόσχα, η οποία επέμεινε πως το αεροσκάφος πετούσε εντός του συριακού εναερίου χώρου, κοντά στα τουρκικά σύνορα, υιοθέτησε μέτρα αντιποίνων, κυρίως εμπορικά, σε βάρος της Τουρκίας.

Πριν τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του, ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό μετά την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι και 239 τραυματίστηκαν.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας για τα θύματα της τρομοκρατικής αυτής ενέργειας» δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Γερμανούς και Ρώσους μαθητές στη Μόσχα.
Newsroom ΔΟΛ
 in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ