Ενιαία αγορά χωρίς ελεύθερη μετακίνηση δεν έχει

 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ενιαία αγορά α λα καρτ» για την Βρετανία, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ελεύθερη μετακίνηση.
 

«Οι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά απαιτεί την αποδοχή και των τεσσάρων ελευθεριών -ανάμεσά τους και της ελευθερίας μετακίνησης. Δεν θα υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ» τόνισε ο Τουσκ μετά τη συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών - μελών της ΕΕ (στη δεύτερη μέρα της Συνόδου δεν συμμετείχε η Βρετανία).

Ο Τουσκ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν «κανενός είδους» διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit, πριν η Βρετανία ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία για έξοδο από την ΕΕ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τουσκ είπε ότι οι «27» είναι απολύτως αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητά τους μετά το Brexit.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε ότι αν η Βρετανία επιθυμεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες και να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Ολάντ είπε, επίσης ότι η συνοριακή συμφωνία με τη Βρετανία είναι διμερής και τόνισε ότι «δεν υπάρχει νόημα» στο να εγκαταλειφθεί μετά το Brexit.

O γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι συμφωνίες στον τομέα της Άμυνας και της Ενέργειας και μετά το Brexit, ενώ τόνισε ότι πιθανώς να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις ενός Brexit στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε και αυτός το Λονδίνο να ξεκινήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την ΕΕ.

Ο Γιούνκερ είπε ότι διεξήχθη μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27» και ότι στη διάρκειά της ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία» ανέφερε ο Γιούνκερ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ, καθώς αναζητούν τη διαμόρφωση της νέας σχέσης με τη Βρετανία.

Η Μέρκελ είπε ότι το μάθημα από την έξοδο της Βρετανίας δεν είναι απαραιτήτως μεγαλύτερη ενσωμάτωση ή επιστροφή περισσότερων εξουσιών στις εθνικές κυβερνήσεις.

«Δεν πρόκειται για θέμα περισσότερης ή λιγότερης Ευρώπης, αλλά για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος. Είπε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιτευχθεί ταυτόχρονα με το να εγκαταλειφθούν ευρωπαϊκές οδηγίες, καθώς και μέσω της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία «πολύ σοβαρή κατάσταση» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι 27 μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

Σε δηλώσεις του, ο ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν ότι η Βρετανία θα πρέπει να σεβαστεί τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες.

«Αν θέλετε να ξέρετε την ατμόσφαιρα των συνομιλιών, υπήρξε λύπη, κατανόηση, απογοήτευση και αβεβαιότητα» είπε ο Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σύμφωνα πάντα με τον Όρμπαν, η αποχώρηση της Βρετανίας πιθανότατα δεν θα έχει επιπτώσεις στον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Παρόμοιες δηλώσεις και από τον τσέχο πρωθυπουργό, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά εξαρτάται από την ελευθερία κινήσεων.
 
Newsroom ΔΟΛ
 in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ