Το ΜΣ Άρτας στο φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»


Το Μουσικό Σχολείο Άρτας από την Πέμπτη 21 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 24 Απριλίου 2016 πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ξάνθη, συμμετέχοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις εργασίες του φεστιβάλ με τίτλο: «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων», που είναι αφιερωμένο στο Μάνο Χατζιδάκι. 




Στο φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης συμμετείχαν 18 Μουσικά Σχολεία από την Ελλάδα και τρία από το εξωτερικό, ένα από την Τουρκία, ένα από τη Ρουμανία και ένα από τη Βουλγαρία.

Την Πέμπτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του φεστιβάλ. Με αφετηρία την πλατεία Μητροπόλεως και με «οδηγό» το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, Ξανθιώτες, επισκέπτες και φιλοξενούμενοι περιδιαβήκαμε τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και ενώσαμε τις φωνές μας σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας τραγουδώντας προς τιμήν του Μάνου Χατζιδάκι, έχοντας ως τελικό προορισμό το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο μεγάλος συνθέτης.

Την Παρασκευή το πρωί τα δύο μουσικά σύνολα του σχολείου μας που συμμετείχαν στο φεστιβάλ παρουσίασαν τη δουλειά τους στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Τη διδασκαλία και τη διεύθυνσή τους είχαν οι μουσικοί του σχολείου μας κ. Γιαννούτσος Παναγιώτης και κ. Κούνας Σπήλιος. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν είχαν κεντρικό θέμα την προσφυγιά. Και τα δύο μουσικά σύνολα απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών και τη θετική και συγκινητική κριτική των διοργανωτών.

Το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου οι μαθητές μας συμμετείχαν μαζί με όλους τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων στα βιωματικά εργαστήρια για ορχηστρικό και χορωδιακό σύνολο με θέμα την ανάλυση και ερμηνεία 4 επιλεγμένων μουσικών έργων με συντονιστές το συνθέτη κ. Νίκο Κυπουργό και το Διευθυντή Χορωδίας κ. Δημήτριο Καρβούνη.

Παράλληλα μαθητές και καθηγητές είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις παρουσιάσεις της δουλειάς της κλασικής ορχήστρας του σχολείου της Άγκυρας και του παραδοσιακού συνόλου του σχολείου της Βουλγαρίας που μας άφησαν άφωνους με τον επαγγελματισμό, το ταλέντο και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν.

Το βράδυ του Σαββάτου μαθητές και μαθήτριες των συμμετεχόντων Μουσικών Σχολείων συνέπραξαν και ερμήνευσαν, υπό τη διεύθυνση του κ. Νίκου Κυπουργού, τα έργα που διδάχθηκαν στα βιωματικά εργαστήρια, σε μια αποχαιρετιστήρια συναυλία στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.


Περίπου 800 μαθητές πλημμύρισαν με ήχους και χρώματα την πλατεία και απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο τα τραγούδια «Λιανοχορταρούδια», παραδοσιακό της Ξάνθης σε διασκευή Ν. Κυπουργού, «Το χρυσαλιφούρφουρο» και «Λούνα Πάρκ» του Ν. Κυπουργού και «Μια Πόλη μαγική» του Μάνου Χατζιδάκι.

Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των Μουσικών Σχολείων της Ελλάδας και του εξωτερικού συναντηθήκαμε σε δείπνο γνωριμίας και αποχαιρετισμού με τη συμμετοχή της παραδοσιακής ορχήστρας «Μπάντα Τέτοια».

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του φεστιβάλ με την απονομή αναμνηστικών στα Μουσικά Σχολεία που συμμετείχαν. Στη συνέχεια οι μαθητές των συμμετεχόντων Σχολείων του εξωτερικού και του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης ερμήνευσαν έργα Ελλήνων συνθετών υπό τη διεύθυνση της Σχολικής Συμβούλου Μουσικών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κας Παναγιώτας Τηγανούρια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή.

Επιστρέψαμε στην Άρτα την Κυριακή έχοντας στις αποσκευές μας τις καλύτερες εντυπώσεις για τους φιλόξενους κατοίκους της Ξάνθης, μουσικά και παιδαγωγικά ερεθίσματα, ακούσματα, σκέψεις, πρακτικές, εμπειρίες, φιλίες, όνειρα και έναν κοινό μύθο, αυτόν που μνημόνευε ο Μάνος Χατζιδάκις.

« Πιστεύω ̟πως η τέχνη του τραγουδιού α̟ποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, γιατί το τραγούδι μας ενώνει μέσα σ’ ένα μύθο κοινό. Κι ό̟πως στον χορό ενώνουμε τα χέρια μεταξύ μας για ν’ ακολουθήσουμε ίδιες ρυθμικές κινήσεις, έτσι και στο τραγούδι ενώνουμε τις ψυχές μας για ν’ ακολουθήσουμε μαζί, τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις. Κι όσο για τον κοινό μύθο που δεν υ̟πάρχει στις μέρες μας, τον σχηματίζουμε καινούριο κι α̟π’ την αρχή κάθε φορά. Κάθε φορά ̟που νιώθουμε βαθιά την ανάγκη να τραγουδήσουμε.» 
Μάνος Χατζιδάκις, Ο καθρέφτης και το μαχαίρι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης