Ανοιχτή Επιστολή του Προέδρου ΤΕΕ Άρτας, κ. Ευάγγελου Χρηστάκη


Η ανοιχτή επιστολή του κ. Χρηστάκη αφορά το νομοσχέδιο για το Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο, το οποίο με έδρα το ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, ουσιαστικά παραμένει στο συρτάρι, χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια για την προώθηση του. 




Το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής έχει ως εξής:

Δημοσιεύτηκε το Σχέδιο Νόμου "Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις", που στο άρθρο 25, παρ. 3 αναφέρει ότι "Αναστέλλεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 η ίδρυση των ακόλουθων ερευνητικών φορέων:

A. Ερευνητικό κέντρο Δυτικής Ελλάδας (ΕΚΕΔΕ) με έδρα την Πάτρα". Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε έτοιμο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για "Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.ΚΕ.Δ.Ε.)", που στο άρθρο 4 (Διάρθρωση) στο παράρτημα Α. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΙΝ.Ε.Τ.Τ.Φ) προέβλεπε τη δημιουργία Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η), με έδρα το ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, με στόχο να αναπτύξει δραστηριότητες για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο τομέα των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Δυστυχώς όμως πάνω από ένα χρόνο παραμένει στο συρτάρι, χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια για την προώθηση του.

Αντίθετα η κυβέρνηση, με το Νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση, την εβδομάδα μετά το Πάσχα, ουσιαστικά αναστέλλει τη δημιουργία του Ερευνητικού κέντρου Δυτικής Ελλάδας (ΕΚΕΔΕ) με έδρα την Πάτρα και κατά συνέπεια του Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Άρτα.

Αποτελεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο πνοής τόσο για την Άρτα όσο και για ολόκληρη την Ήπειρο, στον πρωτογενή τομέα, με αποτελέσματα έρευνας και καινοτομίας που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στη ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της τοπικής παραγωγής.

Η δημιουργία του Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Άρτα σε συνδυασμό με την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου που πριν λίγες ημέρες χωροθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων και τους οδικούς άξονες που ολοκληρώνονται στη Δυτική Ελλάδα, θα προσελκύσουν επενδύσεις σε τομείς όπως ο αγροτο-κτηνοτροφικός τομέας και η μεταποίηση, που θα έχει ως αποτέλεσμα τα τοπικά προϊόντα να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στη παγκόσμια αγορά τροφίμων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ Άρτας αλλά και προσωπικά ζητάω από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης που κατάγονται από την Άρτα να αποσύρουν άμεσα την εν λόγω διάταξη και να προωθήσουν το συντομότερο δυνατό εκείνο το νομοσχέδιο που θα δώσει το πράσινο φως για την δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, με έδρα το ΤΕΙ στην Άρτα.

Ευάγγελος Χρηστάκης 
Πρόεδρος Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης