Κάτοικοι Τρικάλων άνοιξαν τα σπίτια τους
Τα χαμόγελα εκατέρωθεν, τη στιγμή του αποχαιρετισμού, μαρτυρούσαν για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Στα Τρίκαλα πριν από 20 μέρες πολίτες εκδήλωσαν στον Δήμο την πρόθεση να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
«Ολα ξεκίνησαν από την αυθόρμητη πρόταση μιας γυναίκας», αφηγείται στην «Καθημερινή» η ψυχολόγος Ελλη Γεωργιάδη, μέλος της ΑΜΚΕ «Συνειρμός», που πρωτοστάτησε στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.
Την πρώτη Τρικαλινή μιμήθηκαν και άλλες, «συνολικά είκοσι άτομα δήλωσαν πρόθυμα να ανοίξουν τα σπίτια τους». Φυσικά δεν επρόκειτο για μία επ’αόριστον εγκατάσταση, «προσέφεραν διαμονή δύο ημερών, φαγητό και τη δυνατότητα να πλύνουν τα ρούχα τους».
Εν ολίγοις, να πάρουν μια ανάσα από την εξαιρετικά αβέβαιη καθημερινότητά τους. «Απαξ και έγινε η γνωριμία, επανέρχονται από καιρού εις καιρόν, για ένα ακόμα πλυντήριο ή απλώς για ένα διάλειμμα».
Η Τρίκαλα είναι μία από τις πόλεις που εσχάτως ενεπλάκη στο προσφυγικό. «Ηταν εξαιτίας των μπλόκων των αγροτών στην εθνική οδό, που η αστυνομία αναγκάστηκε να φέρει περίπου 450 πρόσφυγες στην πόλη». Η συγκεκριμένη «φουρνιά» έμεινε για οκτώ μέρες στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας.
Λίγες μέρες αργότερα 190 άτομα έφτασαν στα Τρίκαλα και εγκαταστάθηκαν στο φρούριο της πόλης, όπου ο χώρος διαμορφώθηκε όσο το δυνατόν καλύτερα. «Οι Τρικαλινοί αντιλήφθηκαν ότι οι άνθρωποι αυτοί –κατά 99% είναι οικογένειες– θέλουν ανάπαυλα, λίγη οικογενειακή θαλπωρή και μερικές ξεχασμένες “πολυτέλειες”, όπως ένα πλυντήριο ρούχων ή σπιτικό φαγητό».
Δεδομένου ότι η πρόταση βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, οι εθελοντές προσπάθησαν να επιλέξουν τις οικογένειες εκείνες που είχαν περισσότερο ανάγκη την κατ’ οίκον φιλοξενία. «Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε ασθενείς που δεν ήταν φρόνιμο να απομακρυνθούν από το φρούριο, όπου υπάρχει όλο το 24ωρο γιατρός...».
Σήμερα, 20 μέρες αργότερα, ο κύκλος της φιλοξενίας έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί, «με εξαίρεση μια οικογένεια που μένει σε σπίτι που της παραχωρήθηκε». Οι συνεχόμενες πολιτικές εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στους πρόσφυγες –Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς–, που προτιμούν πλέον να μένουν στο φρούριο και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Από την άλλη επικρατεί κόπωση στους κόλπους των εθελοντών. «Βρεθήκαμε όλοι στα βαθιά», περιγράφει η κ. Γεωργιάδη. Εθελοντές και οικοδεσπότες κατάφεραν να μην πνιγούν, εξάντλησαν, όμως, τις σωματικές και ψυχικές τους δυνάμεις.
Από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα φιλοξενίας 20.000 προσφύγων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Για την υλοποίησή του συνεργάζεται με ΜΚΟ (Praksis, Αρσις, Νόστος, Solidarity Now, Hλιαχτίδα).
Το Solidarity Now θα αναλάβει την εξεύρεση στέγης για δύο μήνες σε 700 αιτούντες άσυλο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ιδανικά σε οικογένειες που διαθέτουν χώρο στο σπίτι τους, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου