Το Ρότερνταμ θα αποκτήσει ένα… πλωτό δάσος
- Δέντρα μέσα σε σημαδούρες
Όταν το 2011 ο κολομβιανός καλλιτέχνης
Χόρχε Μπάκερ παρουσίαζε το έργο του “In Search Of Habitus”, δεν περίμενε
ασφαλώς πως μετά από πέντε χρόνια μια ομάδα ολλανδών συναδέλφων του θα
εμπνέονταν από αυτό προκειμένου να αλλάξουν την εικόνα του λιμανιού του
Ρότερνταμ.
Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Mothership με οδηγό το έργο-installation του Μπάκερ, ο οποίος γέμισε ένα ενυδρείο με σημαδούρες μέσα στις οποίες υπήρχαν δέντρα, αποφάσισε να μετατρέψει το ποτάμι που διατρέχει την πόλη σε ένα πλωτό δασός.
Η ομάδα σκέφτηκε πως, με τους χώρους πρασίνου ολοένα και να λιγοστεύουν, ακόμη και οι θάλασσες ή τα ποτάμια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα υγρό έδαφος που μπορεί να μετατραπεί σε δάσος.
Το 2014 κάποια μέλη της Mothership έκαναν ένα πείραμα με ένα δέντρο το οποίο τοποθέτησαν σε μια τεράστια σημαδούρα εν είδη γλάστρας και κατόπιν την έριξαν στο λιμάνι.
Το πείραμα πήγε καλά, η λεύκα επιβίωσε μέσα στη σημαδούρα, κι έτσι πάρθηκε η απόφαση να… ανεβάσει κι άλλο τον πήχη.
Έτσι, τώρα η κολεκτίβα σχεδιάζει να ρίξει μέσα στο ποτάμι Νίουε Μάας είκοσι σημαδούρες οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν μετατραπεί σε τεράστιες γλάστρες που θα περιέχουν ισάριθμα δέντρα.
Το φιλόδοξο «πράσινο» πρότζεκτ θα ονομάζεται «Πλωτό Δάσος» [Dobberend Bos] και θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του στις 16 Μαρτίου.
Όσον αφορά στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, ο εκπρόσωπος της ομάδας είπε πως «το Dobberend Bos θα γίνει κυρίως από προϋπάρχοντα υλικά».
Πράγματι, οι είκοσι λεύκες θα διατεθούν από την αποθήκη Bomendepot όπου είναι αποθηκευμένα, ενώ τις σημαδούρες θα διαθέσει δωρεάν ο κρατικός οργανισμός Rijkswaterstaat που είναι υπεύθυνος για την προστασία των ακτών της Ολλανδίας.
«Το Πλωτό Δάσος δεν θα αποτελεί μόνο μια νέα εμπειρία για τους κατοίκους του Ρότερνταμ, αλλά θα συμβάλλει στην προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών και τουριστών στην πόλη», αναφέρει σχετικά η κολεκτίβα στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο.
«Με το έργο αυτό, ενώνεται η απόλαυση ενός καλλιτεχνικού έργου με μια πιο «πράσινη» αντίληψη για το περιβάλλον μας», καταλήγει με νόημα η Mothership.
Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΔΟΛ
in.gr/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου