Πού και πότε θα «χτυπήσει» ο χιονιάς


- Η πιο ψυχρή Πρωτοχρονιά ήταν του 1983 

Η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και 15 βαθμούς μέσα σε λίγες ώρες, η επικράτηση ενισχυμένων βοριάδων στο Αιγαίο αλλά και οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τετάρτη, την Πέμπτη, ανήμερα την πρωτοχρονιά, αλλά και το Σάββατο.Η κακοκαιρία θα αρχίσει την Τετάρτη από τα βορειοανατολικά και σταδιακά μέχρι και την Παρασκευή θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Την Πέμπτη χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, ενώ κατά τόπους θα χιονίζει και σε πεδινές περιοχές της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας.

Χιονοπτώσεις και χιονόνερο μικρής έντασης αναμένονται και στα βόρεια προάστια της Αττικής.
Την Πρωτοχρονιά, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Πελοπόννησο, όπου θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της Κορινθίας και της Αρκαδίας ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Εύβοιας.

Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στην Ήπειρο.

«Η αλλαγή της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, «από απόψε το βράδυ θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ οι άνεμοι θα είναι βόρειοι και η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά και στα πεδινά».

Από αύριο Τετάρτη η επιδείνωση του καιρού θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από τα βόρεια προς τα νότια. «Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, μάλιστα, σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στη βόρεια Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Ζιακόπουλος.

Καθώς, όμως, τα 24ωρα θα περνούν, το κύμα κακοκαιρίας θα εξαπλώνεται. «Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη θα μετακινηθεί από τη Μακεδονία προς την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα», περιγράφει ο κ. Ζιακόπουλος.

Η Πρωτοχρονιά θα είναι μια αποκάλυψη –τουλάχιστον για τους νεότερους– καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ για την Ελλάδα, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. «Η πιο ψυχρή Πρωτοχρονιά ήταν του 1983, όταν ο υδράργυρος στην Αθήνα είχε δείξει 3 βαθμούς και είχαμε και χιόνι, η αμέσως επόμενη ψυχρή Πρωτοχρονιά ήταν του 1992 με 5 βαθμούς και χιόνι», υπενθυμίζει ο κ. Ζιακόπουλος.

Φέτος, ο ίδιος προβλέπει 3 βαθμούς στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, για χιόνι... δεν μπορεί να μας εγγυηθεί. «Οι κλιματικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές για χιόνι, ωστόσο ίσως χιονίσει και στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα», απαντά συγκρατημένα, «στην Αττική πάντως το χιόνι θα αφορά τα βόρεια προάστια και δη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς».

 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης