Στο Μαξίμου το τελικό σχέδιο του Ασφαλιστικού


- ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται από τις 11 το πρωί το τελικό σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού. Το σχέδιο παραδόθηκε στον πρωθυπουργό από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσο Πετρόπουλο. 



Χθες κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη δύσκολη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου με βασικό πλάνο την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον για μία 2ετία κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ώστε να στηριχθούν οι κύριες συντάξεις (αναμένονται έσοδα περί τα 300 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμη μία μονάδα (0,5 για εργοδότες και 0,5 για εργαζόμενους) προτείνεται να αυξηθούν οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση.

Στο τραπέζι, ωστόσο, υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια για την αποφυγή άμεσων μειώσεων στις κύριες συντάξεις, κυρίως σε περίπτωση που η αύξηση των εισφορών απορριφθεί από τους θεσμούς.

Η προστασία των κύριων συντάξεων παραμένει άλλωστε «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιβολή ειδικού τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών συγκεκριμένου ύψους και άνω (π.χ. 1.000 ευρώ), αλλά και η αύξηση των εσόδων του ελλειμματικού σήμερα συστήματος από άλλες πηγές, όπως τέλη σε τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως (π.χ. του ΚΟΚ), κρατικές προμήθειες και συμβάσεις Δημοσίου, μέρος του τιμήματος από τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, τασσόμενος υπέρ της επιβολής φόρου στις μεγάλες τραπεζικές συναλλαγές: «Προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα, που θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Η δύσκολη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και η ανάγκη στήριξής του από νέες πηγές χρηματοδότησης βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο αναλύθηκαν οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

«Νεότερα θα έχουμε τον Ιανουάριο» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αποχωρώντας χθες από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ. Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται η διαπραγμάτευση επί της ελληνικής πρότασης, με το πρώτο κρίσιμο ραντεβού να τοποθετείται στις 8 Ιανουαρίου.

Η ελληνική πλευρά βάζει τον πήχη των περικοπών για τις επικουρικές συντάξεις στα 170 ευρώ, επισημαίνοντας πως στην κατηγορία 0-170 ευρώ ανήκει το 53% των δικαιούχων.

Σκληρό θα είναι το μπρα ντε φερ για το ύψος του ποσοστού αναπλήρωσης του μισθού, που θα καθορίζει και το τελικό ύψος των νέων κύριων συντάξεων. Η ελληνική πλευρά θέλει κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης, αντιστρόφως ανάλογους με το ύψος του αναπληρούμενου μισθού ή εισοδήματος.

Στο χθεσινό ΚΥΣΚΟΙΠ συζητήθηκε και η ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους, καθώς εντός του 2016 ανοίγει το «μέτωπο» της αναδιάταξης των προνοιακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ (το Μνημόνιο προβλέπει εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από τις προνοιακές παροχές κάθε είδους).

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ