Γέφυρα Βρατσίστα: ..."Απελευθερώθηκε" το στολίδι !!


 Λίγα λόγια για την γέφυρα αυτή της Άνω Καλεντίνης

Με την μεταφορά της παλιάς σιδερένιας γέφυρας από την Περιφέρεια Ηπείρου και την παράδοση της στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου εντός των ορίων του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη.



Πριν λίγο καιρό παραδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ!

Σήμερα με την ολοκλήρωση μεταφοράς της παλιάς σε αποθηκευτικό χώρο του Δήμου απελευθερώθηκε το στολίδι της ιστορίας της Περιοχής η γέφυρα Βρατσιστα !


Οι κάτοικοι αλλά και περαστικοί έχουν πια την δυνατότητα της καλύτερης θέας της ιστορικής κάμαρας !

Ο Δήμος έχει σε άμεση προτεραιότητα την ένταξη σε πρόγραμμα ανάπλασης και αξιοποίησης του πανέμορφου αυτού γεφυριού!

 Λίγα λόγια για την γέφυρα

Παλιά φώτο της γέφυρας

Βρίσκεται, επί της επαρχιακής οδού Άρτης - Άνω Καλεντίνης - Τετρακώμου και γεφυρώνει το ποτάμι της Καλεντίνης το οποίο συνεχίζει και απολήγει στον Άραχθο ποταμό της Άρτης.

Πρόκειται για πέτρινη κατασκευή, στολίδι λαϊκής αρχιτεκτονικής, με ένα μεγάλο τόξο ανοίγματος 24,5μ. και ολικό ύψος, από το προστατευτικό στηθαίο μέχρι το νερό 13,0μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα, ο οποίος γεννήθηκε στα Πράμαντα Ιωαννίνων γύρω στο 1825.

Επίσης, σύμφωνα με κείμενο του Αριστείδη Σχισμένου, είναι η τρίτη γέφυρα της Άνω Καλεντίνης, η οποία αργότερα πήρε και την ονομασία Γέφυρα του Βρατσίστα, από την οικογένεια του Βρατσίστα που κατοικούσε πολύ κοντά στο γεφύρι, ένα από τα παλιότερα πέτρινα γεφύρια του νομού μας.

Οι δύο γέφυρες (Άνω Καλεντίνης και Κοράκου) διευκόλυναν τις εμπορικές σχέσεις της Άρτας με τη Θεσσαλία, αλλά και την ευρύτερη ακόμη περιοχή.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ