Εξετάζουν τη δυνατότητα πλωτότητας του Λούρου ποταμού


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ζηρού στο πλαίσιο του έργου «THE LAKES ROUTE» για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της λίμνης Ζηρού. 

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013, και με την συγκεκριμένη ημερίδα ολοκληρώθηκε το βασικό πρόγραμμα δράσεων. 



Στα σχέδια και στις ενέργειες που έχει προχωρήσει ο Δήμος Ζηρού για την αξιοποίηση της λίμνης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Χρήστος Χασίδης, ο οποίος μετέφερε στους προσκεκλημένους τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Νικόλαου Καλαντζή, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατάφερε να παραστεί.

Επαναβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι η λίμνη Ζηρού, αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όχι μόνο για τον Δήμο αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα συνδυάζουν το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Φιλιππιάδας και θέμα της ήταν: «Λίμνες και Κοινωνία Προστασία και Διαχείριση». Στη διάρκειά της, έγινε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος ενώ αναπτύχθηκαν ζητήματα προστασίας και ανάδειξης των λιμναίων οικοσυστημάτων από διακεκριμένους επιστήμονες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, κ. Στράτου Ιωάννου, κατέθεσε μία σειρά προτάσεων που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε η λίμνη Ζηρού να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης και τουριστικού ενδιαφέροντος. Έτσι στο πλαίσιο του έργου,που έχει χαρακτηριστεί καινοτόμο, προβλέπονται Πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.

Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Ιωάννου «Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας βρίσκεται σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και τον Δήμο Ζηρού, προκειμένου να συνδεθεί η περιοχή του Ζηρού μέσω της δημιουργίας μονοπατιών με ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας μνημεία, όπως η Αρχαία Νικόπολη, η Αρχαία Κασσώπη, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, ο Κοκκινόπηλος κ. ά».

«Στην πρόταση μας –πρόσθεσε- έχουμε συμπεριλάβει τη σύνδεση της λίμνης Ζηρού με τον ποταμό Λούρο μέσω μονοπατιού. Συγκεκριμένα –βάση του σχεδιασμού- το μονοπάτι από τη λίμνη Ζηρού θα πηγαίνει στον Κοκκινόπηλο, θα συνεχίζει κατά μήκος του ποταμού Λούρου, θα περνάει από τη λίμνη του φράγματος του Λούρου και θα εκτείνεται μέχρι τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται και η βραχοσκεπή Ασπροχάλικου».

Στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης, όπως την παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης, εξετάζεται η δυνατότητα πλωτότητας του Λούρου ποταμού στον πολεοδομικό ιστό της Φιλιππιάδας, με καθαρισμό του ποταμού και κατασκευή μικρών ξύλινων προβλητών για την επιβίβαση κι αποβίβαση επισκεπτών προκειμένου να θαυμάσουν το φυσικό περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Υδατικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιερόθεος Ζαχαρίας, ανέλυσε διεξοδικά το θέμα «Λίμνες και Κοινωνία: Προστασία και Διαχείριση», εξηγώντας τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών τόσο στην προστασία όσο και στην ανάδειξη ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Επίσης ο κ. Ιωάννης Σαΐνης, Ε.Ε.Δ.Ι.Π. Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και πρώην Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, αναφέρθηκε στα «Λιμναία Οικοσυστήματα της Ηπείρου: Κατάσταση και Προοπτικές», παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία από την πορεία τους στο χρόνο όσο και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σημερινές ανάγκες, προκειμένου τα οικοσυστήματα να παραδοθούν αναλλοίωτα και περιβαλλοντικά καθαρά στις επόμενες γενιές.

Εκτός του προέδρου του δ.σ. κ. Χασίδη Χρήστου και του αντιδημάρχου κ. Γκάρτζιου Χρήστου που έκανε την παρουσίαση της ημερίδας, παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Παπαβασιλείου Βασίλειος και ΡεμπήςΖήκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κες Γάλλιου Μαρία, Καραπάνου Αναστασία, Γεωργάνου Ελένη, και ο κ. Γιολδάσης Απόστολος, η πρόεδρος της Τ.Κ. Φιλιππιάδας κα Χουλιάρα Ευαγγελία, πρόεδροι και μέλη Τ.Κ. και κάτοικοι της περιοχής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!