Ανακάλυψε πως το νεογέννητο παιδί του είναι του αγέννητου δίδυμου αδελφού του


- Ιατρικό παράδοξο 

Μωρό που γεννήθηκε πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ αποκαλύφθηκε πως διαθέτει το DNA του...  αγέννητου αδελφού του πατέρα του!

Μπερδευτήκατε ήδη;
 

Ακόμη και οι ίδιοι οι γιατροί βρέθηκαν να ξύνουν το κεφάλι τους με απορία, όταν κατόπιν γενετικών εξετάσεων αποδείχθηκε πως ένα νεογέννητο παιδί αποτελούσε ένα σπάνιο περιστατικό που ονομάζεται γενετικός χιμαιρισμός (chimerism).

Ας το πάρουμε από την αρχή: Ζευγάρι από την Ουάσινγκτον έκανε τεστ πατρότητας, προκειμένου να διαπιστώσει για ποιο λόγο η ομάδα αίματος του νεογέννητου γιου τους (που συνελήφθη με εξωσωματική γονιμοποίηση) δεν ταίριαζε ούτε με την αντίστοιχη της μητέρας, ούτε με αυτή του πατέρα.

Αρχικά, το ζευγάρι των Αμερικανών φοβήθηκαν πως η κλινική είχε χρησιμοποιήσει λάθος σπέρμα κατά τη διαδικασία.

Ωστόσο, η κλινική τους απάντησε ότι στην πραγματικότητα ο πατέρας του παιδιού ήταν ο μόνος λευκός δότης κατά τη συγκεκριμένη ημέρα, και ότι ο γιος τους είναι Καυκάσιος όπως αυτοί.

Οι ταραγμένοι γονείς απευθύνθηκαν στην κλινική 23andMe που πραγματοποιεί γενετικούς ελέγχους.

Και τότε τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το DNA στο σπέρμα του πατέρα δεν προήλθε από αυτόν, αλλά από τον (αγέννητο) δίδυμο αδελφό που είχε απορροφηθεί στη μήτρα της μητέρας τους.

Όπως λένε οι γιατροί, πολλές εγκυμοσύνες ξεκινούν με πολλαπλά έμβρυα και μερικές φορές το DNA από τον χαμένο αδελφό απορροφάται από το επιζών έμβρυο, αφήνοντας τμήματα του γενετικού του κώδικα  σε αυτό που τελικά θα γεννηθεί.

Η σπάνια αυτή ανωμαλία όπου δύο γονιμοποιημένα ωάρια μπορούν να συγχωνευθούν σε ένα ονομάζεται χιμαιρισμός και οι οργανισμοί που αποτελούνται από γενετικά ανόμοιους ιστούς ονομάζονται χίμαιρες.

Περίπου μία στις οκτώ εγκυμοσύνες ενδέχεται να είναι μια τέτοια περίπτωση, αν και οι περισσότερες περνούν απαρατήρητες μέχρι να γίνει γενετική δοκιμή.

Άρα, στην προκειμένη περίπτωση, ναι μεν ο γιος και ο πατέρας ήταν γενετικά συνδεδεμένοι, αλλά ο πατέρας του παιδιού ήταν, γενετικά, ο... αγέννητος θείος του!

«Ο χιμαιρισμός δεν είναι τόσο σπάνιος όσο νομίζουμε, απλώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον εντοπίσουμε και συνήθως τον ανακαλύπτουμε μετά από ατυχήματα, όπως στην περίπτωση αυτή του ζευγαριού» τονίζει ο βιολόγος Τσαρλς Μποκλέιτζ από το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Καρολίνας.

Μέχρι σήμερα έχουν επισήμως καταγραφεί περίπου 50 περιστατικά ανθρώπινου χιμαιρισμού.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΔΟΛ

 in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης