Ασφαλιστικό: Αυξάνονται οι εργοδοτικές εισφορές


- Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να μην προχωρήσει σε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις που θα ξεπεράσουν και το 20%.



Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Enikonomia», ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με στόχο να περιορίσει την συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ το 2016, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ύψους από 2 έως 4 δισ. ευρώ, αλλά και να μην θίξει το εισόδημα συνταξιούχων κάτω από 1.000 ευρώ, συζητά με τους εκπροσώπους των δανειστών την ενίσχυση των ταμείων μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Ο κ. Κατρούγκαλος μετά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι αναζητούνται πέρα από την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλοι τρόποι - πόροι για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μεταξύ άλλων στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις πέρα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως η διασύνδεση ενός μέρους της γενικής φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα για την αύξηση των εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μερική ή ακόμη και η ολική επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στο ύψος που ήταν το 2012, όταν και εφαρμόστηκε η πρώτη περικοπή της τάξης του 1,1 ποσοστιαίων μονάδων.
Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε το 2014 και νέα περικοπή 3,9 μονάδων, 2,9 από τις εισφορές των εργοδοτών και 1,1 από αυτές των εργαζομένων.

Εξαιτίας της μείωσης των εισφορών, εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που διεύρυνε τα ελλείμματα του ταμείου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας στη συνέντευξη του στην «Realnews», η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα μπορούσε να αποφευχθεί στη περίπτωση που οι πιστωτές συμφωνούσαν με την αύξηση των εισφορών. Κάτι που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί και στο παρελθόν, καθώς θεωρήθηκε από τους δανειστές ως αντιανταπτυξιακή, που δημιουργεί αντικίνητρα για νέες επενδύσεις, καθώς το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας θεωρείται ήδη πολύ υψηλό.

Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Άμεσα τίθενται σε εφαρμογή τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόκειται ουσιαστικά για εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και προβλέπει σταδιακά με το 2022 τη συνταξιοδότηση στα 62 για όσους έχουν 40 χρόνιας ασφάλισης και στα 67 για όσους έχουν λιγότερα.

Οι πίνακες που αναφέρονται στην απόφαση αφορούν τα όρια συνταξιοδότησης λόγω γήρατος σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή όλα τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι την 18η Αυγούστου.

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με 35ετία, άνδρες σε ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών με 25ετία, γυναίκες στο ΙΚΑ με 10.000 ένσημα και άνδρες με 10.500, μητέρες ανηλίκων και συνολικά περίπου 150.000 ασφαλισμένων θα υποστούν επιβάρυνση από 6 μήνες μέχρι και 17 χρόνια – στην πιο ακραία περίπτωση – μέσω της νέας υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε σήμερα σε ΦΕΚ.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη πριν τα 67 ή τα 62 και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015. Η υπουργική απόφαση για την εξειδίκευση των διατάξεων του τρίτου μνημονίου, προβλέπει πως από 1/1/2022 όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 (με 15ετία τουλάχιστον) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες ασφάλισης) για πλήρη σύνταξη και στα 62 με 15ετία για μειωμένη.

Χαμένοι θεωρούνται όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί έβγαιναν με 35ετία (δηλαδή είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα με συμπλήρωση αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης μέχρι 31/12/2012) αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το απαιτούμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας μέχρι 18/8 θα οδηγηθούν σταδιακά στα 62 σύμφωνα με τον πίνακα 1.

Οι πίνακες της απόφασης που εξειδικεύουν σε έτη και μήνες τους αντίστοιχους πίνακες του τρίτου μνημονίου αφορούν τα όρια συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των ασφαλισμένων σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή όλα τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι την 18η Αυγούστου.



madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ