Υλικό πιο μαύρο και από το… μαύρο!


- Απορροφά το 99% του φωτός 

 Ομάδα ερευνητών δημιούργησε το πιο σκουρόχρωμο υλικό που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Το υλικό αυτό μπορεί να απορροφά το 99% του φωτός που πέφτει πάνω του και μάλιστα από οποιαδήποτε γωνία και ανεξαρτήτως της πολικότητας του. 




Τo σκαθάρι

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βασιλιά Αμπντάλα στη Σαουδική Αραβία εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του νέου υλικού από ένα σκαθάρι με κατάλευκο κέλυφος, ένα σκαθάρι της οικογένεια cyphochilus.

Το κέλυφος του σκαθαριού αντανακλά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη φύση το φως και οι ερευνητές σκέφτηκαν αν μπορούν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο, να δημιουργήσουν ένα υλικό που θα απορροφά το ίδιο αποτελεσματικά το φως.

Δημιούργησαν ένα υλικό χρησιμοποιώντας ράβδους νανοσωματιδίων τοποθετημένες σε μια μικροσκοπική σφαίρα νανοσωματιδίων.

Όπως αποδείχτηκε, το κατάμαυρο αυτό υλικό απορροφά το φως σε ποσοστό 99%, ποσοστό 26% μεγαλύτερο από το μέχρι σήμερα πιο φωτο-απορροφητικό υλικό που αποτελείται από νανοσωλήνες άνθρακα.

Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πιο αποδοτικών ηλιακών συλλεκτών. Μπορεί επίσης να γίνει ένα υγρό διάλυμα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σε διάφορες εφαρμογές.

Επίσης οι ερευνητές «χτύπησαν» με δέσμες λέιζερ το υλικό τους και το αποτέλεσμα ήταν να παραχθεί μια νέα πηγή φωτός. Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology».

Θοδωρής Λαΐνας
Βήμα Science
 in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης