SETE Intelligence: +26 οι αεροπορικές αφίξεις, +10% ο οδικός τουρισμός το 8μηνο

Με αύξηση 26% στις αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού - με μεγάλη νικήτρια την Αθήνα -, με μείωση 9,2% στην ακτοπλοϊκή κίνηση από και προς Ιταλία, αύξηση 10% στον εισερχόμενο οδικό τουρισμό - παρά τις απώλειες κατά το τελευταίο δίμηνο - και με υψηλούς δείκτες ικανοποίησης για τα ελληνικά ξενοδοχεία, κλείνει το οκτάμηνο του 2015 για την Ελλάδα. 
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Σεπτεμβρίου του 2015 που επεξεργάζεται η SETE Intelligence, συνοψίζοντας την εικόνα του τουρισμού στη χώρα μας μέχρι και τον Αύγουστο, για τον μήνα αυτόν και το 8μηνο καταγράφονται τα εξής μεγέθη:

-Aεροπορικές αφίξεις εξωτερικού: Η εικόνα παραμένει η ίδια με την Αθήνα να συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία  (+23% τον Αύγουστο, + 26% το οκτάμηνο).

Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις και των Κυκλάδων (+13% / +14%). Οι παραδοσιακοί προορισμοί των Δωδεκανήσων και της Κρήτης παρουσιάζουν οριακή μείωση στο οκτάμηνο (-2% και -1% αντίστοιχα). Το σύνολο των προορισμών πλην Αθηνών παρουσιάζει οριακή αύξηση +1% στο οκτάμηνο και το σύνολο της χώρας +6%.



Σύμφωνα με την εξέλιξη των αφίξεων ανά χώρα προέλευσης, αν δεν είχε συμβεί η μεγάλη πτώση από την Ρωσία (- 438 χιλ. ή -47% στο οκτάμηνο), οι αφίξεις θα ήταν σημαντικά περισσότερες.

Ενδεικτικά, στις υπόλοιπες χώρες που συνθέτουν το top-10, παρατηρήθηκε αύξηση +12% με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση (+37%), ακολουθούμενες από Γαλλία (+21%), Πολωνία (+18%) και Ιταλία (+16%).



-Ακτοπλοϊκή κίνηση από και προς Ιταλία: η κίνηση εξακολουθεί να είναι μειωμένη στα ίδια ποσοστά περίπου (-9,7% τον Αύγουστο και -9,2% το οκτάμηνο).



-Εισερχόμενος οδικός τουρισμός: Παρατηρείται μια επιδείνωση της κατάστασης αφού από -4% τον Ιούλιο, είχαμε -15% τον Αύγουστο, έναντι εντυπωσιακών ρυθμών αύξησης έως και τον Ιούνιο (από +22% έως +53% αναλόγως του μήνα). Παρ’ όλα αυτά, στο οκτάμηνο παρουσιάζεται άνοδος +10%.
Το σύνολο των οδικών αφίξεων αλλοδαπών στην χώρα το πρώτο οκτάμηνο του 2015 ανέρχεται σε 8,7 εκατ.

Στην συνολική αύξηση συντελεί σημαντικά ο σταθμός των Ευζώνων (σύνορα ΠΓΔΜ) που εκτός από την περισσότερη κίνηση, παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη αύξηση (~890 χιλ. ή 45%) σε σχέση με το 2014.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο σταθμός της Νυμφαίας (σύνορα Βουλγαρίας) και στη τρίτη θέση είναι ο σταθμός του Προμαχώνα (επίσης σύνορα Βουλγαρίας). Επίσης, σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δόθηκαν, τα στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού από την Βουλγαρία είναι υποεκτιμημένα λόγω μη ελέγχου του συνόλου των διερχόμενων οχημάτων.

Συνολικά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται από τη ΠΓΔΜ με +39%, ακολουθεί η Τουρκία με +10% και στη συνέχεια το Τριεθνές με +9%.

-Αεροπορική κίνηση εσωτερικού: η αεροπορική κίνηση εσωτερικού παρουσίασε αύξηση +25% τον Αύγουστο και +28% το οκτάμηνο. Μέρος της αύξησης αυτής προφανώς οφείλεται και σε μετεπιβιβαζόμενους επιβάτες από πτήσεις εξωτερικού.

-Ακτοπλοϊκή κίνηση εσωτερικού: Τα στοιχεία του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου επηρεάζονται από τις μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων, αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα ως προς την τουριστική κίνηση η οποία εμφανίζεται ως θετική.

Tο Βόρειο Αιγαίο παρουσιάζει αύξηση 13,3% και τα Δωδεκάνησα αύξηση 9,9% το πρώτο οκτάμηνο του 2015. Αντίθετα μείωση παρουσιάζουν οι προορισμοί των Κυκλάδων -2,4% και της Κρήτης κατά -13,4%. Η μείωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών από τις αεροπορικές λόγω των LCCs. Στο σύνολο των προορισμών, η μείωση είναι -3,0%.
Η Κρήτη εμφανίζει μείωση -13,4% που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε υποκατάσταση του μεταφορικού έργου από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Δείκτης Ποιότητας των ξενοδοχείων

Στα γραφήματα που ακολουθούν αποτυπώνεται ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης (GRI: Global Review Index) πελατών ξενοδοχείων για τον Aύγουστο του 2015. Tα γραφήματα βασίζονται σε αξιολογήσεις από 47.470 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 142.235 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών.



Οι δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με το δείκτη ικανοποίησης για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015 να βρίσκεται στο 84,3%.
Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό άνω του 90% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 87,4%.

Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό  κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές.



Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών. Η Αθήνα υπερτερεί έναντι της Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης.

Η Θεσσαλονίκη έχει δείκτη ποιότητας 81,7% και υπερτερεί έναντι της Σμύρνης και της Μασσαλίας. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών αλλά και έναντι της Χαλκιδικής

Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών και, για πρώτη φορά, και έναντι ενός ελληνικού προορισμού, της Χαλκιδικής.

 tornosnews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης