Απαγορευτικά στο γεφύρι Κόνιτσας…


-Κινδυνεύει ένα ακόμη μνημείο της Ηπείρου; 

Κόκκινες κορδέλες κι απαγορευτικές πινακίδες έχουν τοποθετηθεί στο ιστορικό, πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας. Και όλα αυτά δεν συνοδεύονται από καμία απολύτως ενημέρωση προς τους δεκάδες επισκέπτες που φτάνουν καθημερινά στην περιοχή.



Το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, βρίσκεται την είσοδο της χαράδρας του Αώου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μονότοξα.

Χτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο μαστόρων της Πυρσόγιαννης.

Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί παλιότερα, το 1823, ένα ξύλινο γεφύρι, το οποίο όμως δεν άντεξε την ορμή του ποταμού και καταστράφηκε πολύ σύντομα.

agef konitsas1 

Το σημερινό πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.

Σήμερα αντί της καμπάνας υπάρχουν οι κορδέλες και οι πινακίδες και είναι σίγουρο ότι δεν ευθύνεται ο άνεμος για την απαγόρευση της διέλευσης.
Στην κοίτη του ποταμού βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής.

akonitsa

Οι εκσκαφές που έχουν γίνει είναι εκτεταμένες, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν αυτές έχουν επηρεάσει και σε ποιο βαθμό το ιστορικό γεφύρι.

Στο γεφύρι είχε πραγματοποιηθεί αυτοψία από κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού τον περασμένο Μάρτιο κι ύστερα από την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας.

Έκτοτε δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση...

 epiruspost.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ