Γιγάντιοι κόκκινοι κεραυνοί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η κόκκινη λάμψη του ξωτικού φτάνει δεκάδες χιλιόμετρα πάνω από μια καταιγίδα (λευκό) έξω από τις ακτές του Ελ Σαλβαδόρ

- Εντυπωσιακές εκκενώσεις 100 χιλιομέτρων πάνω από την αμερικανική ήπειρο απαθανάτισαν αστροναύτες

 Ένα θεαματικό ηλεκτρικό φαινόμενο ψηλά στην ατμόσφαιρα, το οποίο έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα, απαθανατίστηκε από το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).



Στη διάρκεια δύο μεγάλων καταιγίδων πάνω από την αμερικανική ήπειρο, οι αστροναύτες του τροχιακού εργαστηρίου πρόλαβαν να φωτογραφήσουν δύο ηλεκτρικές εκκενώσεις γνωστές ως red sprites ή «κόκκινα ξωτικά» σε ελεύθερη απόδοση.


To κόκκινο ξωτικό πάνω από τις ΗΠΑ (Πηγή: NASA)

Σύνηθες το φαινόμενο, αλλά σπάνια αντιληπτό

Το φαινόμενο πιστεύεται ότι είναι σύνηθες, σπάνια όμως γίνεται αντιληπτό από το έδαφος, αφού διαρκεί μόνο 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου και εκτυλίσσεται σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων.

Τα κόκκινα ξωτικά είναι ουσιαστικά ηλεκτρικές εκκενώσεις παρόμοιες με τους κεραυνούς. Εμφανίζονται συνήθως πάνω από μεγάλες καταιγίδες και πιστεύεται ότι προκαλούνται από τη συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων.

Όπως συμβαίνει και με τους κεραυνούς, οι εκκενώσεις των κόκκινων ξωτικών κινούνται από πάνω προς τα κάτω. Η διαφορά είναι ότι οι κεραυνοί δημιουργούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα ξωτικά είναι σχετικά ψυχρά φαινόμενα που σχετίζονται με κρύο πλάσμα ή ιονισμένο αέριο.

Το φαινόμενο φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 1989.

Η πρώτη από τις δύο εικόνες που δημοσιοποίησε η NASA δείχνει ένα ξωτικό πάνω από την περιοχή του Μιζούρι και του Ίλινοϊ στις 10 Αυγούστου, φωτογραφημένο από απόσταση 2.200 χιλιομέτρων.

Μόλις 2 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα αργότερα, ο ISS περνούσε πάνω από το Ακαπούλκο του Μεξικό, όταν ένα δεύτερο ξωτικό εκδηλώθηκε πάνω από μια καταιγίδα έξω από τις ακτές του Ελ Σαλβαδόρ.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι εκκενώσεις έφτασαν σε ύψος τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων.


.tovima.gr





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ