«Δεν είναι αναπόφευκτα χρεοκοπία και Grexit»


- ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΒΟΥΛΗΣ 

Για χειρότερευση της κατάστασης της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2015 με επιστροφή της σε υφεσιακή τροχιά κάνει λόγο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην τριμηνιαία έκθεσή του στην οποία τονίζει μάλιστα ότι η χρεοκοπία και η έξοδος το ευρώ δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν



Η έκθεση αφορά στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2015 και σημειώνει ότι οι λόγοι για αυτή την οπισθοδρόμηση είναι πολλοί.

"Η εκλογική διαδικασία πρώτα και, στη συνέχεια, η μη συμφωνία με τους θεσμούς (=τρόικα) επηρέασε τελικά τις επενδυτικές απο-φάσεις των επιχειρήσεων και, μετά από μια μικρή αναλαμπή τον Φεβρουάριο, τους κατανα-λωτές.

Παράλληλα ο συνδυασμός της φειδωλής παροχής ρευστότητας από τον ELA (Emer-gency Liquidity Assistance) και της αυξημένης εκροής καταθέσεων που οδηγούσε σε αποθησαύριση του χρήματος επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Γεγονός είναι ότι συ-νεχίσθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι, ενώ οιδιάφο-ρες εκκρεμότητες άρχισαν να απειλούν και τον τουρισμό. Εν ολίγοις, η αβεβαιότητα αποτέλεσε τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την υφεσιακή τροχιά", αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις", συνεχίζει η έκθεση, "η λήξη του προγράμματος προσαρμογής (τέλος Ιουνίου 2015), η διακοπή της αποπληρωμής δανείων στο ΔΝΤ και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση".

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει, "η συνακόλουθη ανασφάλεια που προκλήθηκε, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων, η οποία σε συνδυασμό με τη διακοπή ρευστότητας από τον ELA, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το οικονομικό κόστος στο οποίο προστέθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

Σημειώνει πάντως ότι το μεγάλο ερώτημα δεν έχει ακόμα απαντηθεί, αν δηλαδή συνολικά η πολιτική προσαρμογής μπορεί να ολοκληρωθεί ή πετύχει υπό την πίεση του εξωτερικού παράγοντα που λέγεται "θεσμοί" ενώ συμπληρώνει ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα όποια αποτελέσματα επιτυγχάνονται, δεν θα είναι μόνιμα αν η κοινωνία δεν τα αποδέχεται.

"Επίσης, η κοινωνία δεν θα τα αποδεχθεί όσο η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν εκπέμπει και δεν εξηγεί ένα σαφές μήνυμα (ή όραμα) και όσο δεν υπάρχει ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που νομοθετούνται", τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ξεχωρίζει ωστόσο ως καλό νέο την προκαταρκτική συμφωνία στις Βρυξέλλες για τα επόμενα βήματα.

Όπως επισημαίνει, η δήλωση της Συνόδου Κορυφής καθόρισε ουσιαστικά έναν οδικό χάρτη για να επιτευχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες μια νέα τριετής συμφωνία με χρηματοδοτική στήριξη και πρόγραμμα προσαρμογής με τον ΕΜΣ στη βάση του προβλεπόμενου "μνημονίου συνεννόησης" (Memorandum of Understanding).

Πρόκειται, σημειώνεται, για μια συμφωνία για το πώς θα καταλήξει η χώρα σε συμφωνία εντός αφόρητα στενών προθεσμιών και ασκεί μεγάλη πίεση στο πολιτικό σύστημα.

Και αυτό γιατί όπως αναφέρει η έκθεση, μέχρι να φθάσουμε στο νέο "μνημόνιο συνεννόησης" οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές γιατί μετά τα προαπαιτούμενα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργασθεί με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να συγκεκριμενοποιήσει προτάσεις (μαζί με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για νομοθέτηση και υλοποίηση) σε πολύπλοκα θέματα όπως το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις.

"Σε όλα αυτά υπάρχουν περιθώρια ερμηνείας της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής. Οι τελικές επιλογές θα αποτυπωθούν στο νέο μνημόνιο συνεννόησης με τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ", τονίζεται.

Πηγή: Megatv, ethnos.gr



.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης