Τα 41 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας


Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 28 Ιουλίου του 1974.

Είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός ελληνικού κοινοβουλευτικού κόμματος που γεννήθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη της Καβάλας και ο πατέρας του από το Αθαμάνιο της Άρτας. 



Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων.

Είναι ο δεύτερος νεαρότερος πρωθυπουργός από σύστασης του ελληνικού κράτους (μετά τον Επαμεινώνδα Δεληγιώργη) και ο πρώτος που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.

Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ από το οποίο αποφοίτησε το Φεβρουάριο του 2000. Το 2003 ολοκλήρωσε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολεοδομία - Χωροταξία του ΕΜΠ.

Ο τίτλος της μεταπτυχιακής εργασίας που εκπόνησε με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Ντίνα Βαϊου ήταν «Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην Ε.Ε και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος».

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως κελευστής στο πολεμικό ναυτικό.

Διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας του «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας», από το 1999 ως το 2003. Το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».

Το 2008, στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.
Επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στο 6ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2010, και είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο του 2013.

Από τον Δεκέμβριο του 2012, είναι αντιπρόεδρος του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ). Τον Δεκέμβριο του 2013 ανακηρύχθηκε υποψήφιος του ΚΕΑ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Επανεξελέγη βουλευτής στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου του 2012, και στην κοινοβουλευτική περίοδο που ακολούθησε ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με τη σύντροφο της ζωής του Μπέτυ Μπαζιάνα (απόφοιτη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών), έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχει αποκτήσει δύο γιους.

Στις 26 Ιανουαρίου 2015, ορκίστηκε Πρωθυπουργός της χώρας.

Το 2015 συμπεριλήφθηκε σε ετήσιο κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.

topontiki, madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ