Αποφάσισαν «πάγωμα» του ELA για την Ελλάδα


ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τελείωσε γύρω στις 3 το μεσημέρι η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Oι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν να παγώσουν τον ELA στα σημερινά επίπεδα και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. 



Υπονοούν δε ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες και το τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το όριο της παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στα επίπεδα που αποφασίστηκαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου».

Η διατήρηση της ρευστότητας στα ίδι επίπεδα με αυτά της Παρασκευής είναι ένα αρνητικό μήνυμα ως προς το ότι έχουν φύγει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες ώρες και είναι άγνωστο αν μπορούν οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις για απόσυρση κεφσλαίων. Γι' αυτό και δεν αποκλείεται το κλείσιμο των τραπεζών προκειμένου να αντέξουν στις υψηλές πιέσεις.

Από την άλλη, το γεγονός ότι διατηρείται ο ELA μέχρι τη λήξη του προγράμματος την Τρίτη, ίσως είναι ένα μήνυμα ότι υπάρχουν περιθώρια για να βρεθεί λύση και να μην υπάρξει διακοπή της ρευστότητας από την Τετάρτη το πρωί.

 imerisia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης