Με επιτυχία και το φετινό αντάμωμα στο Δίστρατο Άρτας


ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Με σύμμαχο το καλό καιρό, μεγάλη επιτυχία είχε τo αντάμωμα που διοργάνωσε ο σύλλογος των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας στο Δίστρατο, στο ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού, την Κυριακή της Πεντηκοστής 31 Μαΐου. (Φωτορεπορτάζ)




Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και η κεντρική πλατεία του χωριού από νωρίς γέμισε από Διστρατιώτες και φίλους από τα γύρω χωριά.


  " Tην σημερινή ημέρα ξαναζωντανεύουμε το χωριό μας, διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και μυούμε τα παιδιά μας στα δημοτικά μας τραγούδια και τους λεβέντικους χορούς του τόπου μας. Σήμερα δίνουμε μεγάλη χαρά στους εναπομείναντες γέροντες του χωριού μας διότι βλέπουν τα παιδιά τους να ξαναζωντανεύουν το χωριό τους και να τιμούν τον τόπο που γεννήθηκαν."

Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Διστρατιωτών παιδίατρος Αντώνης Κοντός καλωσόρισε τους όλους τους παρευρισκόμενους στο πανηγύρι του χωριού που διοργανώνεται από τον Σύλλογο για περισσότερο από 25 χρόνια.


''Αρχικά είχαμε σκεφτεί, είπε ο κ. Κοντός, να μην κάνουμε σήμερα το πανηγύρι λόγω πένθους για τον πρόσφατο χαμό του Δημητράκη Τζαμάκου. Ο Δημητράκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου μας, ήταν μάλιστα ο πρώτος ταμίας στο σύλλογό μας. Αργότερα έγινε πρόεδρος στο πολιτιστικό σύλλογο του Διστράτου στην Άρτα.

Τον θυμόμαστε όλοι μας εδώ να τρέχει για να διοργανώσει όσο καλύτερα γίνεται το πανηγύρι και να βοηθάει πάρα πολύ την ημέρα του πανηγυριού. Είναι μεγάλη η απώλεια για το χωριό μας αφού μας λείπει ο άνθρωπος της μεγάλης προσφοράς. Προσφορά όχι μόνο στον πολιτισμό αφού η αγάπη και η καλοσύνη του πάντα περίσσευαν για όλους τους χωριανούς μας.

Σκεφτήκαμε όμως πως αν ζούσε ο Δημήτρης δεν θα ήθελε ποτέ να γίνει αυτός η αιτία ώστε να ματαιωθεί αυτό το πανηγύρι που τόσο πολύ αγαπούσε. Θα είναι νομίζω το καλύτερο μνημόσυνο για τον Δημητράκη να του αφιερώσουμε το σημερινό πανηγύρι. Θα μας βλέπει από ψηλά και θα χαίρεται και αυτός μαζί μας.

Πριν από μερικά χρόνια σε αυτήν εδώ την πλατεία ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος μας είπε πως ο χριστιανός δεν πενθεί !! Μπορεί να λυπάται πάρα πολύ, να πονάει για το χαμό κάποιου αγαπημένο του προσώπου αλλά δεν πενθεί γιατί ο χριστιανός πιστεύει στη μεταθανάτια ζωή!! Γι' αυτό λοιπόν και μείς σήμερα δεν πενθούμε αλλά αφιερώνουμε την σημερινή μέρα στο δικό μας Δημητράκη Τζαμάκο ''.


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης είπε: ''Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που είμαι ανάμεσα σας , είμαι πολύ χαρούμενος βλέποντας αυτή την μεγάλη συγκέντρωση παρόλο που βρισκόμαστε σε μεγάλη οικονομική κρίση. Σας λέω για μία φορά ακόμα ότι οτιδήποτε προβλήματα έχετε και μπορώ να τα λύσω αλλά και ακόμα αυτά που δεν μπορώ να λύσω μπορείτε να μου τα πείτε και στο μέτρο το δυνατού θα κάνουμε ότι μπορούμε. Δύο πράγματα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον δήμαρχο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στον Δήμαρχο σας δηλαδή, την παλικαριά του και την εντιμότητα του".


Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Φώτης αφού συνεχάρη τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αντώνη Κοντό για όλες τις ωραίες πρωτοβουλίες πού παίρνει και διοργανώνει παρόμοιες εκδηλώσεις πού προβάλουν την περιοχή των Τζουμέρκων είπε : " Είμαι συνταξιούχος και ασχολούμαι με μεράκι με τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Πρότεινα στο Δήμαρχο και συμφωνήσαμε όλοι να προωθήσουμε τον παραλίμνιο δρόμο που θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή".


Ο χορός ξεκίνησε με το παραδοσιακό καγκελάρη και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ , με την ορχήστρα του Κώστα Κάκου στό κλαρίνο και τους Χήστο Φωτίου και Στέφανο Μαργώνη στο τραγούδι, κάτω από τη σκιά του πελώριου δέντρου που υπάρχει στη κεντρική πλατεία του χωριού.  



Ο Παπά-Ηρακλής Βερλέκης έδειξε για μία ακόμα φορά τις μεγάλες χορευτικές του ικανότητες και δημιούργησε πολύ κέφι.

Παρευρέθησαν : Ο Βουλευτής Άρτας ο κ. Γιώργος Στύλιος, ο Δήμαρχος του Δήμου των Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης, ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του νομού Άρτας κ. Δημήτρης Τσίρκας, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Κώστας Φώτης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων: Βασίλης Καρύδης και Λίτσα Καραγιάννη.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων: κ. Παναγιώτης Σκαλτσογιάννης , Νίκος Τρουμπούκης και Κώστας Αλυμάρας.

Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων: Γιώργος Ντάλας ( Δίστρατο ), Γεωργία Τσιγαρίδα (Κάτω Καλεντίνη) και ο Γιάννης Θεοδωρής ( Τετράκωμο ).

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου κ. Φώτης Τσιβόλας . Ο χοροδιδάσκαλος και λαογράφος κ. Σπύρος Νεραϊδιώτης. Η Γεν. γραμματέας του πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμοράχης κ. Βάσω Τσάπαλη.























Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης