Στον ΣΚΟΥΦΑ, στις 5 Ιουνίου η προβολή του ντοκιμαντέρ


- Συνεχίζεται η προσπάθεια για την αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας Κοράκου

Εκδήλωση με προβολή της ταινίας του Ηπειρώτη Σκηνοθέτη Νίκου Παπαθανασίου-σε πρώτη Πανελλαδική προβολή με τίτλο΄΄Σαν Παραμύθι - Η θρυλική γέφυρα Κοράκου του Αχελώου΄΄ θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2015 ημέρα Παρασκευή και ώρα 21.00 στην Άρτα -Αίθουσα ΄΄Σκουφάς΄΄ (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης -δίπλα κτιρίου Ο.Τ.Ε).



Την Εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη με την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών,την Αδελφότητα Πηγιωτών΄Αρτας, και με την υποστήριξη της ΄΄Διαπεριφερειακής Επιτροπής Άρτας-Καρδίτσας για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου΄΄.

 Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους Τζουμερκιώτες για την αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας. Στηρίζουμε ολόψυχα την προσπάθεια όλων τον φορέων και υπηρεσιών για τον σκοπό αυτό. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα δούμε την γέφυρα της Πλάκας να ξαναστέκεται όρθια μετά την καταστροφή της από τις πλημμύρες του χειμώνα. ΄Ετσι όπως θέλουμε και ελπίζουμε να γίνει και με την γέφυρα Κοράκου.

Θεωρούμε ότι η προβολή αυτής της ταινίας θα είναι ένα σπουδαίο γεγονός και για την πόλη της Άρτας, αλλά και μεγάλης σημασίας ενέργεια για την προώθηση του βασικού στόχου μας που είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση Πολιτικών και Αυτοδιοικητικών αρχών, καθώς και των επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων του τόπου μας.

Είναι εφικτή προσδοκία και όχι ουτοπία η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου, και η προστασία της «Κούλιας», συνάμα δε και η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ΚΟΙΛΑΔΑΣ του ΑΧΕΛΩΟΥ.

Ελπίζουμε ότι με την εκδήλωση αυτή θα υπάρξει αφύπνιση και της Επιστημονικής Κοινότητας για να προχωρήσει με ποιο γρήγορο ρυθμό η υλοποίηση της προσπάθειας μας αυτής.


Από εξαετίας και πλέον, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη και διάσωση των ιστορικών μνημείων που είχαν την ατυχία, να βρίσκονται πλησίον των έργων της εκτροπής του Αχελώου στις Πηγές Άρτας- στα σύνορα νομών Άρτας - Καρδίτσας όπου γειτνιάζουν οι δήμοι Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας.

Στο χώρο της ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ: Πριν λίγες ημέρες, το αναμνηστικό δώρο - μινιατούρα της θρυλικής ιστορικής γέφυρας από τον Αντώνη Κοσσυβάκη προς την Ευρωπαία Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Παράλληλα ανελήφθη μια αξιέπαινη πρωτοβουλία φορέων που πλέον βρίσκεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη βοήθεια του συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη για την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου τη μεγαλύτερη μονότοξη των Βαλκανίων έχουσα άνοιγμα βάσης 48 μ. και μέσο ύψος 26 μ.


Κατασκευάστηκε το 1515 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, Επίσκοπο τότε Λάρισας και ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου του 1949 κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Για την ευόδωση του σκοπού αυτού ιδρύθηκε το 2009 η Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας- Καρδίτσας.

Επικεφαλής της Επιτροπής αυτής, ορίστηκε ο διακεκριμένος Αργιθεάτης λαογράφος, μελετητής και δικηγόρος κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου του οποίου ιδέα και όραμα ήταν η ανακατασκευή της θρυλικής γέφυρας και με τον Δ/ντή του Κ.Π.Ε Μουζακίου κ. Κώστα Γραμμένο έφεραν το θέμα στην ημερίδα του Κ.Π.Ε Μακρυνίτσας

Στην Διανομαρχιακή αυτή Επιτροπή, που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμμετέχουν ως μέλη Αυτοδιοικητικοί φορείς Άρτας-Καρδίτσας Α΄ και Β΄ βαθμίδας, επιστήμονες-μελετητές πέτρινων γεφυριών Περιβαλλοντικοί, Πολιτιστικοί σύλλογοι των δύο νομών, μεταξύ των οποίων και η Αδελφότητά μας.


Στις 23-8-2010 διοργανώθηκε η πρώτη Επιστημονική Ημερίδα Πανελλαδικού χαρακτήρα στις Πηγές Άρτας, Ιστορική έδρα σήμερα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, με σκοπό την ανάδειξη του θέματος και την ευαισθητοποίηση κρατικών υπηρεσιών και φορέων.

Επίσης στις 27-11-2010 έγινε ανάλογη ημερίδα από το ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ [ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ] από τον Πρόεδρό της Σπ. Μαντά. Η ΕΡΤ συμμετέχουσα ευγενώς στην προσπάθειά μας αυτή, απέστειλε δύο φορές συνεργείο της, με επικεφαλής τον σπουδαίο Ηπειρώτη σκηνοθέτη της κ . Νίκο Παπαθανασίου.


Το συνεργείο αυτό, παρέμεινε επί τετραήμερο στις Πηγές και πραγματοποίησε αρκετά γυρίσματα, πού είχαν σχέση με την ιστορία των μνημείων αυτών, το χρονικό της καταστροφής της γέφυρας Κοράκου ως θύμα στο βωμό του εμφυλίου σπαραγμού , την σημερινή κατάσταση των μνημείων, τις δράσεις των φορέων για την αναστήλωσή της και την διάσωσή των υπολοίπων μνημείων.

Απώτερος σκοπός ήταν να προβληθεί σε προγραμματισμένη εκπομπή της Ε.Ρ.Τ. Δυστυχώς όμως λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, που είχε σαν συνέπεια και την περιστολή δαπανών κρατικών φορέων, το πολύτιμο αυτό οπτικοαουστικό υλικό δεν έτυχε τηλεοπτικής μετάδοσης και παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητο.

Έτσι ο σκηνοθέτης της ταινίας ο κ . Νίκος Παπαθανασίου ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας μας και συμμεριζόμενος την επιθυμία μας για αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου υλικού, απεδέχθη με χαρά σχετικό αίτημα μας, και επέλεξε να προβάλει για πρώτη φορά την ταινία αυτή στην πατρίδα μας την Άρτα με την προσωπική φροντίδα και παρουσία του ιδίου του δημιουργού της.


Καλούμε τους βουλευτές των νομών ΄Αρτας, Καρδίτσας,Τους Περιφερειάρχες Ηπείρου κ. Καχριμάνη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό τους Αντιπεριφερειάρχες ΄Αρτας κ. Ψαθά και Καρδίτσας κ. Τσιάκο, καθώς και όλους τους δημάρχους των Αντιπεριφερειών Άρτας και Καρδίτσας να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στην εκδήλωσή.

Καλούμε την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία καθώς και όλους τους Πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους καθώς και φορείς των γραμμάτων και της τέχνης να παρευρεθούν αυτήν την εκδήλωση και να στηρίξουν ακόμη ποιο ενεργά τη υλοποίηση της προσπάθειάς μας .

Καλούμε όλους τους συμπατριώτες Αρτινούς τους συνδημότες μας, όλους τους Ηπειρώτες, τους γείτονές μας Θεσσαλούς να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στη εκδήλωση και να ενώσουν τη φωνή τους με την δική μας ώστε επιτέλους να πετύχουμε το στοίχημα της Αναστήλωσης της Γέφυρας Κοράκου.

Εκ μέρους των συνδιοργανωτών οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Αρταίων και τον Μουσικοφιλολογικό σύλλογο Άρτας ΄΄ΣΚΟΥΦΑΣ΄΄για την παραχώρηση της αίθουσας για την εκδήλωση.

Ευχαριστούμε θερμά τον συμπατριώτη μας Ηπειρώτη και καταξιωμένο σκηνοθέτη κ.Νίκο Παπαθανασίου για την ΄΄άνευ ανταλλάγματος΄΄ προβολή της υπέροχης ταινίας του καθώς και τον κ.Προκόπη Μπουρνάζο παραγωγό της ταινίας για τον ίδιο λόγο. Επίσης συγχαίρουμε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης για την προθυμία τους να αναλάβουν από κοινού την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην προβολή-δημοσιοποίηση και ανάδειξη της προσπάθειάς μας αυτής. Ευχαριστούμε όλους όσους μας δίνουν δύναμη και προτροπή να συνεχίσουμε.

 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ AΡΤΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης