Η πρόταση της Κομισιόν που μπορεί να αλλάξει τον μεταναστευτικό χάρτη


Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Μαΐου, αναμένεται να προτείνει ένα νέο σύστημα επανεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.



Στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο και τις πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι, στις 9 Μαΐου 2015, η Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει πρόταση, για την καθιέρωση ενός συστήματος επανεγκατάστασης προσφύγων σ' όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Κομισιόν τη χαρακτήρισε άμεση αλλά ελλιπή και διευκρίνισε ότι "δεν μπορούμε ν' αφήσουμε μόνο στα κράτη υποδοχής τη διαχείριση της ροής των προσφύγων".

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αυξήσουν την αναπτυξιακή τους βοήθεια, θα πρέπει να καθορίσουμε ένα σύστημα ποσοστώσεων στις συνεισφορές των κρατών-μελών και να δούμε την γεωγραφική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης, είπε ο κ. Γιουνκέρ.

"Η καρδιά μας απαιτεί να μην πνίγονται άνθρωποι στις ευρωπαϊκές ακτές και θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην θεσμοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος για την νόμιμη μετανάστευση σ' όλη την Ευρώπη", είπε.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ προέβλεψε ότι το "καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο" στο θέμα της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη και υποστήριξε ότι απαιτείται ο εντοπισμός των διακινητών προσφύγων, η καταστροφή των σκαφών τους πριν αναλάβουν το έργο της μεταφοράς τους προς την Γηραιά Ήπειρο και η συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, απ' όπου προέρχονται τα κύματα των προσφύγων.

madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ