«Έξυπνη» σφαίρα βρίσκει μόνη της το στόχο


-Δοκιμάστηκε με επιτυχία από τον αμερικανικό στρατό 

Κάποιοι θα χαρούν και κάποιοι θα τρομοκρατηθούν. Μια πρωτοποριακή αυτοκαθοδηγούμενη σφαίρα, που βρίσκει μόνη της τον στόχο της, επιτρέπει και στον πιο άσχετο σκοπευτή να γίνει ήρωας. 

Η «έξυπνη» σφαίρα, που δοκιμάσθηκε με επιτυχία από τον αμερικανικό στρατό, συνυπολογίζει σε πραγματικό χρόνο διάφορους παράγοντες κάθε στιγμή, όπως τον άνεμο, τον καιρό ή την κίνηση του στόχου, και ανάλογα προσαρμόζει την πορεία της.

Η σχετική ανακοίνωση για την πειραματική σφαίρα έγινε από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου, αυτήν που έθεσε και τα θεμέλια του Ίντερνετ.

Η σφαίρα, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance) της DARPA, το οποίο αποβλέπει στη βελτίωση των δυνατοτήτων των σκοπευτών, διεθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα οπτικής καθοδήγησης, χάρη σε έναν ενσωματωμένο μικροσκοπικό υπολογιστή (η ακριβής τεχνολογία παραμένει απόρρητη).
Η επίδειξη έγινε με τη χρήση ενός τυπικού τυφεκίου του στρατού. Ακόμη κι ένας αρχάριος σκοπευτής, όπως αποδείχθηκε, μπόρεσε να πετύχει έναν μακρινό κινούμενο στόχο.

Για τους έμπειρους σκοπευτές, η νέα τεχνολογία σημαίνει πως θα γίνουν ακόμη πιο ακριβείς, αλλά και αδιάφοροι για τις δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος. Σήμερα οι ελεύθεροι σκοπευτές του αμερικανικού στρατού αναμένεται να πετυχαίνουν στόχο σε απόσταση 600 μέτρων με ακρίβεια της τάξης του 90%. Χάρη στη νέα σφαίρα, η ακτίνα δράσης τους θα διευρυνθεί έως τα 2.000 μέτρα και η ακρίβειά τους θα αγγίξει το 100%.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος της DARPA Τζερόμ Νταν, «το EXACTO πέτυχε αυτό που κάποτε θεωρείτο αδύνατο: τη συνεχή καθοδήγηση μιας σφαίρας μικρού διαμετρήματος προς τον στόχο της».

Η σφαίρα -που ακόμη βελτιώνεται- αναπτύσσεται από την καλιφορνέζικη εταιρεία Teledyne Scientific and Ιmaging, με χρηματοδότηση 25 εκατ. δολαρίων από τη DARPA. Μια ανταγωνιστική «έξυπνη» σφαίρα, που χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία (βρίσκει το στόχο με τη βοήθεια λέιζερ), αναπτύσσει και η Sandia National Laboratories, θυγατρική της Lockheed Martin. 
 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ