Άρτα: Ο Μ/Φ "Σκουφάς" σηκώνει το βάρος του μεγάλου ονόματος


Έγινε η απονομή των Αγραφιώτειων και Μπαρμπαστάθειων βραβείων

Ο τόπος μας στο χρόνο. Έτσι ονομάσαμε τα τελευταία χρόνια την επετειακή εκδήλωση, την αφιερωμένη στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Η αρχική μας σκέψη ήταν να προβάλουμε την Άρτα έτσι καθώς μας έρχεται μέσα από το χρόνο,... 



...γιατί πολύ φοβόμαστε πως σε τέτοιες εποχές ισοπεδωτικές, που λειτουργούν σαν χωνευτήρι, αν θέλεις να σβήσεις ένα λαό, αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να σβήσεις τη μνήμη του.

Εμείς, λοιπόν, ΣΤΟ Μ/Φ Σύλλογο «ΣΚΟΥΦΑΣ» επιμένουμε να θυμόμαστε. Έτσι αποφασίσαμε να ξεφύγουμε από την αυστηρή προσήλωση στον τυπικό εορτασμό της ημέρας και να μπούμε επιτέλους στην ουσία της.

Δηλαδή να μη διοργανώνουμε απλώς επετειακές εκδηλώσεις, που συνέχεια αναπαράγουν τα ίδια, αλλά να τολμήσουμε αναδεικνύοντας την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό μας. Θελήσαμε, λοιπόν, να προβάλουμε την πόλη μας, τις σελίδες εκείνες της ιστορίας που χάνονται στο χρόνο και που αρκετοί από μας είχαν μια αμυδρή ιδέα για το ποιοι, τι, πότε, γιατί και πού. Και άλλοι δυστυχώς καμία.

 Και φυσικά δε θεωρούμε ότι είναι τοπικιστικός ζήλος- παρότι ένθερμος- η προσπάθεια που ξεκινήσαμε να ξαναβρούμε τη μνήμη της πόλης. Τη συλλογική μνήμη. Τις μνήμες ενός κοινού παρελθόντος. Αποφασίσαμε, λοιπόν, την φετινή εκδήλωση να την αφιερώσουμε στο πρόσωπο και τη δράση του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ.

Το Σκουφά παλιότερα οι Έλληνες ιστορικοί τον είπαν έμπορο, τον είπαν θερμό πατριώτη και ησύχασαν. Ποιος να τον προσέξει μέσα σ' έναν αιώνα νεοελληνικής ζωής που δεν μπόρεσε να γνωρίσει τον αληθινό εαυτό της και πελαγοδρόμησε στους κούφιους μεγαλοϊδεατισμούς, ενώ τα ζωντανά ρεύματα κυλούσαν και έφευγαν κάτω από τα πόδια της;

Υπάρχει ένα ομαδικό έργο: η Φιλική, κι' ένα πρόσωπο: ο Σκουφάς. Ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορεί να σταθούν χωριστά. Ο Σκουφάς δεν ήταν ο πολέμαρχος του μεγάλου Αγώνα, αλλά κάτι σημαντικότερο και πολυτιμότερο, ο πολιτικός και ο οργανωτής του. Δεν ήταν ξένος, ούτε τρανός, μα ένας απλός άνθρωπος, που με λαχτάρα έσκυψε και αφουγκράστηκε τους πόνους και τους καημούς της σκλαβωμένης Ρωμιοσύνης.

Για μας άλλωστε στο « ΣΚΟΥΦΑ » έμπαιναν εκτός όλων των άλλων και λόγοι καθαρά συναισθηματικοί, μια και από την ίδρυσή του το 1896 ο Σύλλογος σηκώνει το βάρος του μεγάλου ονόματος του ΣΚΟΥΦΑ. « Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες », λέει ο Σεφέρης και μια μεγάλη πέτρα είναι ο Σκουφάς. Πιστεύουμε, όμως, ότι στη μακριά μας πορεία μέσα στο χρόνο επάξια την «κουβαλάμε».

Ο κ. Γιάννης Κουτσούμπας, Πρόεδρος του Μ/Φ Συλλόγου « ΣΚΟΥΦΑΣ » στο καλωσόρισμά του αναφέρθηκε στην εκδήλωση την αφιερωμένη στον τόπο μας, την Άρτα, σε ανθρώπους που ξεχώρισαν για την προσφορά τους σε κάθε τομέα και στους μαθητές μας που πρώτευσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά , τόσο με την επίδοσή τους σε όλα τα μαθήματα, όσο και με τη διάκρισή τους στα Μαθηματικά.

Ο κ. Κων/νος Κωσταβασίλης, φιλόλογος, Δρ. Ιστορίας με τη μεστή και ουσιαστική ομιλία του για το ΣΚΟΥΦΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΦΙΛΙΚΗ. μας περιδιάβασε στον κόσμο της Ιστορίας με γνώση και στοχασμό, φωτίζοντας τις πτυχές εκείνες που οι πολλοί αγνοούμε.

Ακολούθησε η απονομή των Αγραφιώτειων και Μπαρμπαστάθειων βραβείων.

Για να φωτιστεί από διαφορετικές οπτικές η προσωπικότητα του Σκουφά, η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Αρετής Κασελούρη, «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ( ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΟΥΦΑΣ) ». Στην αρχή προβλήθηκε ένα μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ για το Κομπότι και την ιστορία του γυρισμένο από τον κ. Απόστολο Μπρέντα, που έλκει την καταγωγή του από το Κομπότι.

Η κ. Αρετή Κασελούρη, η καλή φιλόλογος, που δραστηριοποιείται άοκνα και στο χώρο της συγγραφής έκανε μια μικρή εισαγωγή για τους λόγους που την παρακίνησαν να γράψει το βιβλίο, ενώ αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση για το βιβλίο έκανε η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Παναγιώτα Κίτσου. Και έφτασε η στιγμή για ένα από τα φυτώρια πολιτισμού, που διαθέτει η πόλη μας.


Το Μουσικό Σχολείο, που κάνει πραγματικότητα το όραμα του σχολείου συνδυάζοντας τη Γενική Παιδεία με τη Μουσική Παιδεία, εκπαίδευση και καλλιέργεια σε πολλαπλά επίπεδα. Ψυχή βαθιά διαθέτουν οι καθηγητές και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, που παρά τις αντιξοότητες όχι μόνο στέκονται όρθιοι, αλλά ανοίγουν δρόμους σε μια πόλη που φαίνεται όχι μόνο να ξεχνά , αλλά και να καταστρέφει τον πολιτισμό της.

Ευχόμαστε στους καθηγητές και τους μαθητές του μουσικού Σχολείου να ταξιδέψουν στις πιο όμορφες θάλασσες της μουσικής και της γνώσης. Και να ξέρουν ότι όλοι εμείς γινόμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές των προσπαθειών, των αγώνων, της αγωνίας, των ονείρων όλων τους.


Γλυκύτατες οι φωνές και οι μελωδίες των παιδιών διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο της κ. Κασελούρη και μας σεργιάνισαν μουσικά με το Θούριο , σε μουσική Χρήστου Λεοντή, το Ω παιδιά μου ορφανά μου του Αντωνίου Σιγάλα και το Ήρθε ο καιρός του Νίκου Γκάτσου σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Την επιμέλεια είχε ο καθηγητής τους κ. Παναγιώτης Γιαννούτσος.

Μαρία Δέτσικα Γεν. Γραμματέας του Μ/Φ Συλλόγου « ΣΚΟΥΦΑΣ »

Υλοποιώντας τους όρους της διαθήκης του Β. Αγραφιώτη βραβεύθηκαν οι παρακάτω, όπως προτάθηκαν από τη συσταθείσα γι’ αυτό το σκοπό Επιτροπή :

Αγραφιώτεια Βραβεία 

1. Τον κ. Βασίλειο Κολιάτσο διακεκριμένο καθηγητή παθολογίας, νευρολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ 

2. Την κ. Χρύσα Τζουμάκα - Μπακούλα ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνών 

3. Ομάδα διασωστών – Ένωση ραδιοερασιτεχνών Άρτας – Λέσχη 4Χ4 

4. Τον κ. Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, εκπαιδευτικό ΠΕ και συγγραφέα 

5. Τον Άγγελο Κ. Γκέτση, μαθητή 

6. Πινακοθήκη Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» 

Μετά από διαγωνισμό στα Μαθηματική που διεξάχθηκε από τη Μαθηματική Εταιρεία – Παράρτημα Άρτας βραβεύθηκαν – σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης ο πρώτος από τα αγόρια και η πρώτη από τα κορίτσια:


Αγραφιώτεια Βραβεία - Μαθητές 

1. Τον Γεώργιο Μπουραζάνη, μαθητή του 1ου ΓΕΛ Άρτας 
2. Τον Αλέξανδρο Σκαμπαρδώνη, μαθητή του 2ου ΓΕΛ Άρτας 
3. Την Χριστίνα Τζίμα , μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Άρτας 
4. Την Σοφία Γεωργάρα, μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Άρτας 

 Μπαρμπαστάθεια Βραβεία 

1. Τον Λάμπρο Μάριο, μαθητή του 3ου ΓΕΛ Άρτας 
2. Την Κέφη Γεωργία-Μαρία, μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Άρτας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης