Δήμος Αρταίων: "Χάος" με τα κατασχετήρια


-Παράλληλα εκκρεμεί η εκδίκαση αρκετών υποθέσεων, το ποσό των αξιώσεων των οποίων ανέρχεται περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ

Συνεδρίασε τη Δευτέρα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων με θέμα μείζονος σημασίας την ενημέρωση από το Δήμαρχο Αρταίων για τις υποχρεώσεις του Δήμου Αρταίων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις παρελθόντων ετών, κατά τη θητεία των προηγούμενων δημοτικών αρχών. 




Ο Δήμος καλείται να πληρώσει μόνο από προφορικές αναθέσεις έργων κατά τη θητεία προηγούμενων δημοτικών αρχών το ποσό των 274.000 ευρώ όπως προκύπτει μετά από τελεσίδικες αποφάσεις των Δικαστηρίων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι προ ολίγων ημερών υπάλληλοι του Δήμου Αρταίων προέβησαν σε κατάσχεση εις χείρας τρίτου σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου ποσού 58.000 ευρώ, στη συνέχεια επιδόθηκε και νέο κατασχετήριο στο Δήμο Αρταίων ποσού 250.000 ευρώ από επιδόματα εργαζομένων για την ακύρωση του οποίου ο Δήμος προέβη σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, δηλαδή αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής και ανακοπή.

Εκτός αυτών, εκκρεμεί η εκδίκαση αρκετών υποθέσεων, το ποσό των αξιώσεων των οποίων ανέρχεται περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε καθημερινή βάση έρχονται στο φως της δημοσιότητας και νέες υποθέσεις, το ακριβές ποσό των οποίων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τη δεδομένη στιγμή, μιας και η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν παρέδωσε στη νέα το αρχείο των εκκρεμών Νομικών Υποθέσεων αν και είχε ζητηθεί εγγράφως από τον κ. Τσιρογιάννη.

Να τονιστεί επίσης ότι σε αυτές τις οφειλές δεν συνυπολογίζονται οι υποχρεώσεις από απαλλοτριώσεις που έχουν συντελεστεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Όλες οι παραπάνω οφειλές ήταν γνωστές στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ωστόσο ποτέ δεν προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό του Δήμου επί θητείας της και δεν έγινε καμία προσπάθεια για την αποπληρωμή αυτών.

Επίσης, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν εξάντλησαν όλα τα ένδικα μέσα για την άμεση διευθέτηση των υποθέσεων αυτών, με αποτέλεσμα να καλείται τώρα η παρούσα Δημοτική Αρχή να είναι αναγκασμένη να καταβάλει υπέρογκα ποσά για τα οποία δεν φέρει καμία ευθύνη, στερώντας από τους δημότες έργα και δράσεις. Η Δημοτική Αρχή πλέον εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, κ. Τσιρογιάννης, τόνισε «Θεμελιώδης αρχή της χρηστής δημόσιας διοίκησης είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων πριν την έναρξη οποιασδήποτε ενέργειας που προκαλεί δαπάνη. Εδώ όχι μόνο δεν τηρήθηκε αυτή η αρχή, αλλά ακολουθήθηκε μια διαδικασία που δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του νόμου.

Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να αρνηθούμε ότι πράγματι έγιναν οι εργασίες αυτές για λογαριασμό του Δήμου Αρταίων από προηγούμενες δημοτικές αρχές, μα σίγουρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζουν οι διατάξεις, παρακάμπτοντας τις Υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες θα έπρεπε να επιβλέψουν και να παραλάβουν τα έργα αυτά».

Για το ίδιο θέμα και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Πατήλας επεσήμανε «Για όποιες εργασίες πρέπει να γίνουν, υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που πρέπει να τηρηθούν για να είναι νόμιμες. Ένταξη στον προϋπολογισμό, έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή είναι τα τρία νόμιμα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν και μετά αρχίζει να υλοποιείται το έργο και να αποπληρώνεται η δαπάνη. Στις περιπτώσεις αυτές για τις οποίες πρόσφατα ενημερωθήκαμε, δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης