«Βλέπει» πτώση ΕΕ, Ρωσίας και χάος στη Μέση Ανατολή


STRATFOR: «ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ» ΓΕΜΑΤΗ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαλύεται στα εξ ων συνετέθη επιστρέφοντας στην εποχή των εθνικισμών. Η Ρωσία καταρρέει και χάνει εδάφη. 



Τα εθνικά σύνορα σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική επίσης καταρρέουν. Η Τουρκία διαγκωνίζεται με το Ιράν για την επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ η Κίνα από την άλλη γίνεται περισσότερο δικτατορική, αποδυναμώνεται οικονομικά και κοντράρεται με την Ιαπωνία για τον έλεγχο θαλασσίων οδών.

Οχι, δεν πρόκειται για το τέλος του κόσμου όπως το οραματίζεται κάποιος σεναριογράφος του Χόλιγουντ, αλλά για τις επίσημες προβλέψεις του έγκυρου αμερικανικού ινστιτούτου γεωπολιτικών ερευνών-πληροφοριών «Stratfor» για όσα πρόκειται να συμβούν... μέσα στην επόμενη δεκαετία (2015-2025).

Πλούσια σε καταστροφολογικές προβλέψεις, η τελευταία «δεκαετής πρόγνωση» («Decade Forecast») του «Stratfor» είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις πλήθους αναλυτών που διερωτώνται από την πλευρά τους εάν το αμερικανικό ινστιτούτο δημοσιεύει όσα προβλέπει ότι όντως θα γίνουν ή απλώς όσα θα ήθελε να γίνουν. Να σημειωθεί άλλωστε ότι μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία που είναι γνωστή και ως «σκιώδης CIA».

Για την Ενωμένη Ευρώπη, το «Stratfor» προβλέπει μεγαλύτερη αστάθεια, περιορισμούς και κατακερματισμό, αποδυνάμωση των κεντρικών κοινοτικών οργάνων και πιθανή κατάρρευση καθώς δεν υπάρχει «καμία κοινή πολιτική που να ικανοποιεί όλους τους Ευρωπαίους».

Οι εθνικισμοί θα επιστρέψουν δριμύτεροι. Ο προστατευτισμός θα επιστρέψει κι αυτός στην οικονομία προετοιμάζοντας το έδαφος για περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, ενώ περιορισμοί πρόκειται να επιβληθούν και στην ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων εντός Σένγκεν.

Η Γερμανία θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος εξαιτίας των επερχόμενων αλλαγών, πράγμα που πρόκειται να την αποσταθεροποιήσει εσωτερικά-πολιτικά. Οσο για τον μεγαλύτερο κερδισμένο, αυτός θα είναι η Πολωνία που θα εξελιχθεί σε «κυρίαρχη δύναμη» στη Βόρεια Ευρώπη.

Κατά τα λοιπά, η Ρωσία προβλέπεται κι αυτή να καταρρεύσει (επηρεασμένη αρνητικά και από τις διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά ενέργειας) χάνοντας μάλιστα εδάφη προς όφελος των γειτόνων της και των ΗΠΑ. Λευκορωσία και Ουκρανία θα μπουν στη σφαίρα επιρροής Πολωνίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας, η Δημοκρατία της Καρελίας θα ενταχθεί στη Φινλανδία και η ρωσική Απω Ανατολή θα στραφεί προς Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Αλλά και για την Κίνα το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο, με τους αναλυτές του «Stratfor» (πρώην πράκτορες της CIA κάποιοι από αυτούς) να προβλέπουν πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, αλλά και δικτατορικές τάσεις συνδυαζόμενες με μετριοπαθείς οικονομικούς στόχους.

Οσο για τους μεγάλους κερδισμένους της δεκαετίας 2015-2025, αυτοί σύμφωνα με το «Stratfor» αναμένεται να είναι δύο: οι ΗΠΑ (που θα συνεχίσουν να είναι «η μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο») και η... Τουρκία που, ως περιφερειακή δύναμη (με επιρροή και σε Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα), πρόκειται να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ «για τον περιορισμό της Ρωσίας».

Το «Stratfor» έχει ξανακάνει στο παρελθόν (1996-2005) καταστροφολογικές προβλέψεις για τη Ρωσία και την Κίνα (μιλώντας ακόμη και για εμφυλίους πολέμους), που ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν στην πράξη. Εντύπωση προκαλεί και η πρόβλεψη περί επικείμενης γιγάντωσης της Τουρκίας, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη την τρέχουσα ψύχρα στις σχέσεις Αγκυρας-Ουάσιγκτον αλλά και τον κουρδικό παράγοντα στον οποίο δεν γίνεται αναφορά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
 .ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ