Ποια Ταμεία είναι στο «κόκκινο» για τις συντάξεις


Μαύρη τρύπα 1,5 ΔΙΣ. € 

Την «ωρολογιακή βόμβα» του Ασφαλιστικού καλείται να απενεργοποιήσει η νέα κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. 



Τα Ταμεία δίνουν μάχη με τα ελλείμματα, τα έσοδα είναι σε ελεύθερη πτώση και η ρύθμιση οφειλών είναι σε τέλμα, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικοί φορείς να αναζητούν... ζεστό χρήμα.

Χθες αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Ρωμανιά, για την κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία. Μιλώντας στο Mega σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχω την αίσθηση ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προβλήματα καταβολής συντάξεων δεν υπάρχουν. Τον Μάρτη τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά, μέχρι τότε όμως θα βρούμε λύση».

Οι δηλώσεις αυτές πήραν έκταση και ακολούθησαν παρεμβάσεις από κυβερνητικά στελέχη αλλά και η διαβεβαίωση του Γ. Ρωμανιά πως «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να μη χορηγηθούν ή να μειωθούν οι συντάξεις». «Ο Γ. Ρωμανιάς είναι από τους καλύτερους γνώστες, οπότε νομίζω τις έχετε πάρει ήδη τις πρώτες απαντήσεις», σημείωσε ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο νέος υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει θέμα για μη καταβολή συντάξεων. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γ.γ. Κο
Ο νέος υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει θέμα για μη καταβολή συντάξεων. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς

«Η νέα κυβέρνηση έχει διασφαλίσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ κάθε σύνταξης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης. Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει θέμα στο Δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας επεσήμανε πως «με αυτά που έχουμε στα χέρια μας τέτοιο πρόβλημα δεν βλέπω να υπάρχει».

Δεδομένο πάντως είναι πως η κατάσταση στα Ταμεία παραμένει κρίσιμη, καθώς η «μαύρη τρύπα» στην κύρια ασφάλιση θα είναι φέτος 1,5 δισ. ευρώ. Στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας (ΕΤΕΑ) η σχεδιαζόμενη κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος εκτιμάται πως θα δημιουργήσει ένα οικονομικό κενό 450 εκατ. ευρώ.

Ποια Ταμεία είναι στο «κόκκινο» για τις συντάξεις

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως μέσα σε ένα τρίμηνο τα έσοδα των Ταμείων υποχώρησαν κατά 18%, ενώ σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η ρύθμιση των οφειλών (οι αιτήσεις που υποβάλλονται έπεσαν τον Ιανουάριο κάτω από 1.000 την ημέρα). Η νέα ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για το θέμα των οφειλών προς τα Ταμεία.

Αναζητούν ρευστό

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τον τελευταίο χρόνο τα ταμειακά διαθέσιμα καταγράφουν σημαντική μείωση, ενώ οι ασφαλιστικοί φορείς αναζητούν ρευστό. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ εδώ και καιρό στρέφεται στη... δοκιμασμένη συνταγή του εσωτερικού δανεισμού, ενώ αντλεί ρευστότητα και από την ολιγοήμερη μετατροπή ομολόγων του σε repos.

Οριακή είναι η κατάσταση και στον ΟΑΕΕ, με το Ταμείο να δίνει μάχη κάθε μήνα για να διασφαλίσει ρευστότητα. Σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το έλλειμμα θα είναι φέτος 556 εκατομμύρια.

Ειδικοί στο Ασφαλιστικό επισημαίνουν πως τα Ταμεία καλύπτουν τα σοβαρά τους προβλήματα εφαρμόζοντας και την τακτική των... καθυστερήσεων όσον αφορά στις συντάξεις.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα περισ-σότερες από 350.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, με τον χρόνο αναμονής να φτάνει -ή και να ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις- τα δύο χρόνια. Για την άμεση καταβολή όλων αυτών των συντάξεων και των εφάπαξ θα έπρεπε να εξευρεθεί ένα ποσό της τάξης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης