Νεκρός ένας επιβάτης που έπεσε στη θάλασσα


Στους 161 οι διασωθέντες
Οι Ελληνες που έχουν μεταφερθεί μέχρι τώρα στο πλοίο Spirit of Piraeus 

 Ένας Ελληνας από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου Norman Atlantic έχασε τη ζωή του, πέφτοντας στη θάλασσα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης του.


Ο Γιώργος Δούλης, που βρισκόταν στο πλοίο Norman Atlantic έχασε τη ζωή του, πέφτοντας στη θάλασσα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας βρισκόταν στο πλοίο μαζί με τη γυναίκα του, Θεοδώρα, και ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε γλίστρα-τσουλήθρα που καταλήγει σε πλωτή φουσκωτή σχεδία ώστε να μεταφερθούν σε άλλο πλοίο. Όμως για άγνωστο λόγο, ο άντρας κατέληξε μέσα στη θάλασσα και έχασε τη ζωή του. Η γυναίκα του που διασώθηκε μεταφέρθηκε στο Πρίντεζι της Ιταλίας.


Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη θα βρίσκονται όλο το βράδυ οι προσπάθειες διάσωσης εκατοντάδων ανθρώπων που εξακολουθούν να βρίσκονται στο φλεγόμενο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic.

Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν 478 άνθρωποι, τυλίχτηκε στις φλόγες στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν  εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.

Το Norman Atlantic ανήκει στην εταιρεία «Visemar di Navigazione SRl» και ήταν  ναυλωμένο από την «ΑΝΕΚ». Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο τμήμα του πλοίου.

Στην περιοχή έσπευσαν πλοία, ρυμουλκά και ελικόπτερα Super Puma και στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης. Mέχρι  τις 18.00 της Κυριακής, είχαν διασώσει από το φλεγόμενο πλοίο 161 επιβάτες από τους οποίους, τουλάχιστον 30 Έλληνες.

Το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic - AP

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκο Λαγκαδιανό, από τους 161 διασωθέντες επιβάτες, 51 βρίσκονται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, 39 στο  Aby Jeannette και 49 στο πλοίο Spirit of Piraeus. Στο συγκεκριμένο πλοίο, βρίσκονται και τουλάχιστον 25 Έλληνες.

Ο κ.Λαγκαδιανός ανέφερε επίσης ότι 9 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας και ένας ακόμη σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής που είναι εν πλω για το Πρίντεζι. Ανάμεσα στους εννέα

Ανάμεσά στους εννέα διασωθέντες είναι και τρεις Έλληνες που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε της Ιταλίας. Υπάρχουν επίσης τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic και μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσίασαν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

 Εντολή να συμμετάσχει στον απεγκλωβισμό επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο έλαβε λίγο πριν τις 15.30 και ένα ελληνικό Super Puma. Το ελικόπτερο μετέφερε 10 Έλληνες και δύο Ουκρανούς επιβαίνοντες του Norman Atlantic στο πλοίο Cruise Europe.  Στην περιοχή έφθασε και δεύτερο Super Puma για να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης.

Δραματικές μαρτυρίες επιβατών


«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα» είπε το μεσημέρι στo Mega o κ. Γιώργος Στυλιαράς, επιβάτης του δρομολογίου Ηγουμενίτσα - Ανκόνα.

«Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν [...] Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό» συνέχισε. Όπως είπε, ο καπετάνιος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι αναμένεται ρυμουλκό για να τραβήξει το πλοίο.

«Το θέμα είναι ότι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.

Στο Mega μίλησε και ο κ. Γιώργος Σαράντης, ο οποίος επίσης επιβαίνει στο πλοίο. «Το καράβι φλέγεται ακυβέρνητο, διασωστικά δεν υπάρχουν εδώ γύρω, ούτε πυροσβεστικά να ρίχνουν νερό» ανέφερε.

Με τη φράση «αέρας, κύμα, βροχή, ανελέητα...» περιέγραψε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, διαβεβαίωσε όμως ότι στο πλοίο δεν υπάρχει πανικός.

«Έχουμε βάλει όλοι τα σωσίβια και περιμένουμε» είπε.


Το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic

Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για τη φωτιά που ξέσπασε στο γκαράζ όταν οι περισσότεροι επιβάτες κοιμούνταν. «Ήταν η μυρωδιά του καμένου πλαστικού που μας πέταξε όλους πάνω» τόνισε.

Το ίδιο ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του Mega η επιβάτης Ράνια Φυραίου. «Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω» είπε.

«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε» τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούστηκε να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο».

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο καπετάνιος έδωσε αρχικά εντολή εκκένωσης του πλοίου. Στη θάλασσα ρίχτηκαν σωσίβιες λέμβοι και σχεδίες στις οποίες επιβιβάστηκε άγνωστος - επί του παρόντος - αριθμός ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί διασώθηκαν στη συνέχεια από ελικόπτερα Super Puma.

Την πρώτη λίστα με 28 ονόματα επιβατών που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το Norman Atlantic έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι Ελληνες που έχουν μεταφερθεί μέχρι τώρα στο πλοίο Spirit of Piraeus είναι 


1. Πατούνας Νίκος
2. Πατούνα Αλεξάνδρα
3. Πατούνας Γιάννης
4. Βραβορίτη Ματίνα
5. Τουζλούδης Γεώργιος
6. Νάνος Βασίλης
7. Τσαντακίδης Φώτιος
8. Θεοδωρίδης Αντώνιος
9. Κενανίδης Μάκης
10. Τσούκις Ευάγγελος
11. Νατσιοπούλου Ευαγγελία
12. Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος
13. Καλογεράκης Ιωάννης
14. Μαυραγάνης Βασίλειος
15. Σταμπολίτης Σωτήριος
16. Κωνσταντινίδης Ιωάννης
17. Ευτηριάδης Νικόλαος
18. Μέσκας Μιχαήλ
19. Κωνσταντινίδης Λεωνίδας
20. Σούφης Παναγιώτης
21. Τσόνας Αθανάσιος
22. Τσόνας Δημήτριος
23. Τσόνας Σεβαστιανός
24. Μάμιλλος Πετράκης
25. Φερμαντζής Αθανάσιος


Στο Λέτσε της Ιταλίας, μεταφέρθηκαν οι:


26. Μπονάρου Μαρία
27. Ταβριζέλου Βασιλική
28. Κεραμά Νεφέλη


Στο κατάστρωμα για να γλιτώσουν από τη φωτιά

 
Το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic - EPA

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου πάνω στο πλοίο που έμεινε ακυβέρνητο. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι κοντά στα 10 μποφόρ και έβρεχε καταρρακτωδώς. Οι επιβάτες έντρομοι μέσα στο σκοτάδι, φόρεσαν σωσίβια, και άρχισαν να συγκεντρώνονται στο τελευταίο κατάστρωμα του πλοίου.

Οι αναθυμιάσεις από την πυρκαγιά που άρχισε να εξαπλώνεται ανάγκασαν πολλούς επιβάτες να σπάσουν τα φινιστρίνια για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Πάνω στο κατάστρωμα, επικρατούσε πανικός, ο κόσμος προσπαθούσε να προφυλαχτεί από τη βροχή και το κρύο περιμένοντας να έρθει βοήθεια.

Με τα κινητά τους τηλέφωνα έπαιρναν τους συγγενείς τους τηλέφωνο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Είχε αναχωρήσει από Πάτρα

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά- Ρέντσι

Το υπό ιταλική σημαία πλοίο είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας μέσω Ηγουμενίτσας. Ήταν ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ και μετέφερε συνολικά 478 επιβαίνοντες (οι 56 πλήρωμα), εκ των οποίων οι 268  Ελληνες. Το πλοίο μετέφερε και 222 οχήματα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ.

Το εγχείρημα της διάσωσης των επιβατών, στη θαλάσσια περιοχή 42 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα στο όριο με την Ιταλία, δυσχέραναν στη διάρκεια της μέρας  οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τους νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να φτάνουν στα οκτώ μποφόρ.

Σούπερ Πούμα και C-130

Στην περιοχή βρίσκονται επτά εμπορικά πλοία για την προσωρινή φιλοξενία των επιβατών.

Επιπλέον δόθηκε εντολή να είναι σε ετοιμότητα να απογειωθούν ένα αεροσκάφος C 130 και τρία ελικόπτερα Αγκούστα Μπελ της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και δύο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπλέον η Ιταλία έστειλε  δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα πλωτό σκάφος ενώ πρόθεση να στείλει ναυαγοσωστικά σκάφη έχει εκδηλώσει και η Αλβανία. Στην περιοχή, επίσης πλέει και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυαρίνο». Επίσης πυροσβεστικό πλοιάριο αναχώρησε από Ηγουμενίτσα.

Επιπροσθέτως σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες.

Επικοινωνία Σαμαρά - Ρέντσι


Το απόγευμα της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι για την επιχείρηση διάσωσης του φλεγόμενοιυ πλοίου Norman Atlantic, στην Αδριατική.

O κ. Σαμαράς ρώτησε τον κ. Ρέντσι αν η κατάσταση είναι καλύτερη και ο ιταλός πρωθυπουργός του απάντησε πως είναι πολύ καλύτερη.

Εξάλλου, ενημέρωση από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη για την επιχείρηση διάσωσης ζήτησε και έλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εκφράζοντας συμπαράσταση στους επιβαίνοντες.

Αγωνία για τους επιβάτες

AP

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά, ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα του πλοίου.

Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Eλληνες.
Από το πλήρωμα, 22 είναι Ιταλοί και 34 Eλληνες.

Τρεις οδηγοί από δύο μεταφορικές εταιρείες της Ζακύνθου, βρίσκονται στο «Νorman Αtlantic» και σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη μίας εκ των δύο εταιρειών είναι «όλοι καλά στην υγεία τους και περιμένουν να διασωθούν», ενώ όπως επισήμανε τις τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές που μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ηλεκτρικά προβλήματα εμπόδισαν το κατέβασμα κάποιων από τις σωστικές λέμβους. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες. Σε ετοιμότητα είναι και το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις αεροδιακομιδής.

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ


Η ΑΝΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC της εταιρείας VISEMAR di Navigazione SRl, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ ΑΕ, το οποίο εκτελούσε τη δρομολογιακή γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

» Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές-ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεώτερη πληροφορία.»

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Θοδωρή Δρίτσα, τον βουλευτή και υπεύθυνο ΕΕΚΕ Ναυτιλίας Νίκο Συρμαλένιο και τον συντονιστή του Τμήματος Ναυτιλίας Χρήστο Λαμπρίδη επισκέφτηκε το πρωί το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε πλήρως για τις συνθήκες του περιστατικού και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση των επιβαινόντων από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου . Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ενώ επισκέφθηκε, μαζί με τον υπουργό, το θάλαμο επιχειρήσεων όπου έλαβε ανάλογη ενημέρωση από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, κ. Αθανασόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπούσιο.


 http://www.tanea.gr/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης