Αντίστροφη μέτρηση για την 3η ψηφοφορία με προεκλογικό φόντο


Η αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει, σε ατμόσφαιρα προεκλογική.

Δύο 24ωρα πριν την ώρα της αλήθειας πάντως, κάθε άλλο παρά επικρατεί πολιτικός πυρετός παρά τα όσα διακινούνται στο πολιτικό παρασκήνιο. Το πλαίσιο λίγο πολύ έχει χαραχθεί και οι ισορροπίες φαίνεται δύσκολο να αλλάξουν δραματικά. 




Έτσι όλοι συνεχίζουν να ετοιμάζονται για κάλπες, εκτιμώντας ότι τη Δευτέρα η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα θα συγκεντρώσει πάνω από 170 ψήφους, ωστόσο δύσκολα θα ξεπεράσει τους 180 που απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται και νέα δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με συνεργάτες του πάντως δεν θα υπάρχουν νέες εκπλήξεις, αλλά κυρίως ο πρωθυπουργός θα περιγράψει εκ νέου το πλαίσιο που έθεσε με το διάγγελμα της προηγούμενης Κυριακής, επαναλαμβάνοντας την πρόταση συναίνεσης με τους δικούς του όρους (όχι ορισμός ημερομηνίας εκλογών, όχι κυβέρνηση ειδικού σκοπού) και θέτοντας τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

«Το διακύβευμα είναι γνωστό, το πλαίσιο έχει θέσει ο πρωθυπουργός, από εκεί και πέρα υπάρχει η ατομική ευθύνη κάθε βουλευτή»,  έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι διευκρίνιζαν ότι δεν υπήρξαν επαφές του ίδιου του πρωθυπουργού με βουλευτές και στελέχη προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά το ρόλο αυτό ανέλαβαν συνεργάτες του δίνοντας την εντύπωση ότι τα Χριστούγεννα τα πράγματα ήταν μάλλον χαλαρά από πλευράς διεργασιών..

Οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν είναι υπέρ της εκλογής Προέδρου. Οι 168 της προηγούμενης ψηφοφορίας εκτιμάται ότι  μπορεί να αυξηθούν κατά τέσσερις ψήφους, ωστόσο με δεδομένο ότι η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ οδεύει προς ΣΥΡΙΖΑ (με εξαίρεση μία μειοψηφία που ενδέχεται να «βουτήξει» στο Ποτάμι) και το κλίμα στους Ανεξάρτητους Έλληνες βαρύνει η υπόθεση Χαϊκάλη, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180.

Τα σενάρια δε για εκλογή Προέδρου και με ψήφους της Χρυσής Αυγής έχουν απορριφθεί από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τον ίδιο τον κ.Δήμα, αν και βεβαίως ουδείς διαμαρτυρήθηκε για τις ψήφους των ανεξάρτητων πλέον βουλευτών Σταθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Το γεγονός πάντως ότι Πρόεδρος δε θα εκλεγεί πιθανότατα για λίγες ψήφους, θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ώστε να επιχειρηματολογήσει πως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ- Καμμένου οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και στο πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής της Ν.Δ.

news247
 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ