Πότε θα συνδεθεί η Ήπειρος με τον ΤΑΡ;


Ο δεύτερος σταθμός αποσυμπίεσης αντί της Πέρδικας Θεσπρωτίας στο Φιέρι Άλβανίας

Έφτασε η ώρα του διεθνούς διαγωνισμού για τον εργολάβο που θα κατασκευάσει τους δύο σταθμούς συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) σε Ελλάδα και Αλβανία.



Τα σημεία είναι επιλεγμένα εδώ και ένα περίπου χρόνο και είναι οι Κήποι στον Έβρο και το Φίερι στην Αλβανία.

Όπως όλοι θυμόμαστε, μετά τις αντιδράσεις των φορέων της Ηπείρου και ειδικότερα της Θεσπρωτίας κατά του σταθμού αποσυμπίεσης στην Πέρδικα, οι Αζέροι οδήγησαν την έξοδό του στην Αδριατική βορειότερα στην περιοχή του Φίερι.

Έτσι λοιπόν η Ήπειρος έχασε την ευκαιρία να διαδραματίσει ένα ρόλο στο γεωστρατηγικό παιχνίδι της διπλωματίας των αγωγών και εκχώρησε αυτό το δικαίωμα στην Αλβανία, η οποία από το πουθενά απέκτησε ενεργειακό ρόλο! Οι συμβάσεις κατασκευής των σταθμών αναμένεται να υπογραφούν το β' εξάμηνο του 2015 και η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

Όπως αναφέραμε, για την Ελλάδα, η πρόσκληση καλύπτει την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στους Κήπους, ενώ στην Αλβανία, η πρόσκληση καλύπτει προμήθεια και κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στο Φιερι καθώς και ενός ακόμη σταθμού μετρήσεων στο Μπιλίστ.

Τώρα πότε θα συνδεθεί η Ήπειρος με τον αγωγό φυσικού αερίου, είναι κάτι το οποίο ουδείς γνωρίζει για να απαντήσει, αφού το θέμα έχει κολλήσει και κανείς δε φαίνεται να έχει τη διάθεση να ασχοληθεί!

epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης