Στα σκαριά χώροι δημόσιου θηλασμού


Στο νομοσχέδιο-σκούπα, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες να θηλάζουν σε χώρους εκτός σπιτιού ή να συλλέγουν το μητρικό γάλα στη δουλειά τους. 



Τα παραπάνω ανακοίνωσε, χθες, η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1 έως 7 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με την κ. Παπακώστα, στο νομοσχέδιο προβλέπονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Δημιουργείται σταθμός θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, σε φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας, σε αερολιμένες, σε λιμένες, σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε χώρους άθλησης, σε εμπορικά κέντρα, καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα, κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που θα ορίζεται από τον φορέα εργασίας τους και ο οποίος θα ονομάζεται σταθμός-χώρος θηλασμού στην εργασία.

Στα δημόσια νοσοκομεία, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και σε ιδιωτικές κλινικές προωθείται η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Η θεσμοθέτησή τους θα τοποθετήσει την Ελλάδα ανάμεσα στις 152 χώρες που εφαρμόζουν τον θεσμό.

Τα οφέλη

Η υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η θεσμοθέτηση των παραπάνω μέτρων αναμένεται να ωφελήσει και την εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού για οικογενειακές διακοπές. Με την κατάλληλη προβολή, είπε, θα προσελκύσει οικογένειες υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, καθώς από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία προκύπτει ότι ο μητρικός θηλασμός σχετίζεται θετικά με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της μητέρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ