Οδοντόκρεμες-βόμβες για επιθέσεις ετοίμαζε η Χορασάν

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξηγεί τις αμερικανικές ενέργειες εναντίον του ISIS και της Χορασάν (AP Photo/Cliff Owen)

«Ηταν πολύ κοντά σε εκτέλεση επίθεσης» λέει το Πεντάγωνο των ΗΠΑ

Η τρομοκρατική οργάνωση Χορασάν, η οποία αποτελεί μια πολύ πιο «άμεση απειλή» για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη απ' ό,τι το Ισλαμικό Κράτος, προσπαθούσε να παρασκευάσει βόμβες σε σωληνάρια οδοντόκρεμας για να ανατινάξει αεροπλάνα. 
 
 
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα «βρισκόταν κοντά στην φάση της εκτέλεσης μιας επίθεσης είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ».

«Η οργάνωση είχε ως στόχο μια σειρά από αεροπορικές επιθέσεις. Για το λόγο αυτό, εργαζόταν τον τελευταίο καιρό με πυροτεχνουργούς από την Υεμένη, προκειμένου να κατασκευάσει μια σειρά από βόμβες που θα μπορούσαν να περάσουν από τον έλεγχο στα αεροδρόμια [και να μεταφερθούν στα αεροσκάφη]. Ανάμεσα στις βόμβες αυτές συγκαταλέγονται εκρηκτικές ύλες μέσα σε σωληνάρια οδοντόκρεμας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ουίλιαμ Μέιβιλ.

«Επίσης, προσπαθούσαν να παρασκευάσουν βόμβα από μη μεταλλική συσκευές ή ακόμη και από απλά ρούχα που θα ήταν εμποτισμένα με εκρηκτική ύλη», δήλωσε στο CNN ένας ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε προ ημερών πως αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν οκτώ πλήγματα κατά θέσεων της συγκεκριμένης ομάδας γύρω από το Χαλέπι, στη Συρία, όπου βρίσκονταν στρατόπεδα εκπαίδευσης των μαχητών τους, εργοστάσια παρασκευής βομβών και ένα κέντρο επικοινωνιών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ηγέτης της οργάνωσης φέρεται πως είναι ο Μουχσίν αλ Φαντχλί, ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα που ανήκε στον στενό κύκλο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί τον Φαντχλί ως τον χρηματοδότη της ομάδας Χορασάν και προσφέρει αμοιβή 5,5 εκατ. ευρώ σε όποιον προσφέρει οποιαδήποτε έγκυρη πληροφορία για τον εντοπισμό του.

 tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης