Ο Πολωνός Τουσκ και η Ιταλίδα Μογκερίνι στα δύο κορυφαία αξιώματα της ΕΕ

 
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαδεχόμενος τον Χέρμαν βαν Ρομπάι ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, είναι εκείνη που θα διαδεχτεί τη βαρόνη Κάθριν Άστον στη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.




«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέλεξε τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε ο Ρομπάι σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ονόμασε την ΥΠΕΞ της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι ως την επόμενη Υπάτη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, πρόσθεσε.

Η τριάδα των προσώπων που θα αναλάβει τους σημαντικότερους ρόλους στην Ευρώπη, μαζί με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες, συντηρητικούς και σοσιαλιστές, καθώς και αντιπροσωπεύει τόσο τις δυτικές, όσο και τις ανατολικές χώρες-μέλη της ΕΕ.

Τα άλλα ονόματα που είχαν ακουστεί για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ήταν εκείνα της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, από τη Βουλγαρία, και του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι

Οι πιθανότητες ο Τουσκ να διαδεχθεί τον Φαν Ρομπάι από τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς αυτόν, μετά την εκδήλωση της ίδιας θέσης από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Τούσκ θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια, με δυνατότητα να ανανεωθεί η θητεία του για ακόμη 2,5.

Η Μογκερίνι επιλέχθηκε να διαδεχτεί την Άστον παρά τις επικρίσεις που είχαν επικεντρωθεί στην απειρία της και το ότι η διπλωματία της Ρώμης δεν υιοθετεί μια σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας για τον ρόλο της στην Ουκρανία.

Οι Σοσιαλιστές Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν νωρίτερα υπέρ της υποψηφιότητας της Μογκερίνι στις συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

 
ssd
 merisia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ