Οι πιο αλλόκοτοι πολιτικοί σχηματισμοί του κόσμου


Η φαντασία στην εξουσία μέσα από θεότρελα κομματικά μορφώματα! 

 Λες και ο «σοβαρός» πολιτικός κόσμος δεν ήταν από μόνος του αξιοπερίεργος και αρκούντως παράξενος, έπρεπε να έρθει και μια σειρά από σατιρικά κόμματα για να δέσει το γλυκό του παραλογισμού. 



Είτε μιλάμε για περίεργες διακηρύξεις, είτε για εκκεντρικούς υποψήφιους, είτε για ξεκαρδιστικές εκστρατείες, είτε τέλος για πολιτικά προγράμματα που φέρνουν δάκρυα γέλιου στα μάτια, αυτές οι πολιτικές ομάδες κατάφεραν να γίνουν πρωτοσέλιδο παρά το γεγονός ότι ηττήθηκαν παταγωδώς στις εκλογικές αναμετρήσεις που πήραν μέρος!

Κι αν η σάτιρα και το χιούμορ δεν έχουν όρια, ο χώρος της πολιτικής είναι ο απολύτως ιδανικός τόπος για να κριθεί το πράγμα στην ολότητά του, καθώς η ενασχόληση με τα κοινά οφείλει να είναι μια πολύ σοβαρή ιστορία. Ή πάλι και όχι!

Όπως κι αν έχει, αυτά τα κόμματα δεν δίστασαν να ζητήσουν την ψήφο του εκλογικού σώματος…

Κόμμα «Ρινόκερος» - Καναδάς



Την ώρα που ο Καναδάς διαθέτει μακρά παράδοση στα σατιρικά κόμματα, κανένα δεν φτάνει την εξαλλοσύνη του Rhinoceros Party.

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1963 και για 30 σχεδόν χρόνια έφερε τα πάνω-κάτω στα πολιτικά πράγματα της χώρας, μέσω ακραίων εκστρατειών και αλλόκοτων προεκλογικών δεσμεύσεων, όπως ο διαβόητος επίσημος όρκος των μελών του να «μην υλοποιήσουμε καμιά από τις υποσχέσεις μας»!

Όσο για την πολιτική ατζέντα του «Ρινόκερου», θα εργαζόταν πυρετωδώς λέει για την κατάργηση του νόμου της βαρύτητας, την προσάρτηση στον Καναδά των ΗΠΑ και της Ανταρκτικής, την αποθήκευση των τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων της χώρας στα υπόγεια της Βουλής και άλλα τέτοια παράλογα και υπέροχα!

Παρά τη σατιρική φύση των δεσμεύσεών του, το κόμμα συγκέντρωσε έναν αναπάντεχα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων σε κάθε αναμέτρηση που συμμετείχε, φτάνοντας μέχρι και στη δεύτερη θέση τοπικών εκλογών, εκλέγοντας έτσι αντιπρόσωπο έναν επαγγελματία κλόουν.

Μέχρι και υποψήφιο με το ίδιο όνομα με ένα από τα μεγάλα πολιτικά κεφάλαια του Καναδά κατέβασαν στις εκλογές, καταφέρνοντας να μπερδέψουν τον κόσμο και να υφαρπάξουν έτσι ουκ ολίγα ψηφαλάκια…

Κόμμα Όπλων και Ντόπας - ΗΠΑ




Τέτοια ήταν η έκπληξη του σατιρικού συγγραφέα Robert Anton Wilson για την εκλογή του Άρνολντ Σβαρτσενέγγερ στην πολιτεία της Καλιφόρνια που ίδρυσε το 2003 ως πολιτικό ανέκδοτο το Guns and Dope Party!

Το φιλελεύθερο στη φιλοσοφία του μόρφωμα περιστρεφόταν γύρω από την ανατρεπτική ιδέα του Wilson ότι αν οι δεξιοί υπέρμαχοι της οπλοχρησίας έρχονταν κοντά με τους αριστερούς χρήστες ναρκωτικών, τότε η δύναμή τους θα σχημάτιζε μια ασταμάτητη πλειοψηφία!

Κι εδώ ακριβώς βασίστηκε το επίσημο σλόγκαν του κόμματος «Θα ανεχτώ τα χόμπι σου αν ανεχτείς τα δικά μου».

Ο σχηματισμός ήταν λοιπόν υπέρ της οπλοχρησίας και της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών ουσιών, έχοντας ταυτοχρόνως στην ατζέντα του την αντικατάσταση του 1/3 των γερουσιαστών της χώρας με στρουθοκαμήλους!

Κόμμα Ακραίας Πάλης - Καναδάς



Το Extreme Wrestling Party ιδρύθηκε το 1999 στο Newfoundland του Καναδά από μια ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών παλαιστών.

Ο πρόεδρος του κόμματος προκύπτει με δημοκρατικές διαδικασίες: οι 11 υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος κλείνονται σε ένα ρινγκ και ο τελευταίος που θα παραμείνει όρθιος στέφεται επικεφαλής!

Παρά τις κωμικοτραγικές αρχαιρεσίες, η πολιτική ατζέντα των Ακραίων Παλαιστών ήταν πολύ σοβαρή, θέτοντας επί τάπητος με θαρραλέο τρόπο περιβαλλοντικά και οικονομικά θέματα, ακόμα και την εμπλοκή του Καναδά στο NATO.

Το 2000 το κόμμα κατέβασε στις εκλογές το βαρύ πυροβολικό του (κυριολεκτικά και μεταφορικά), το πρώην αστέρι του WWF, Sailor King Moondog White, αν και κατατάχθηκε τελικά πέμπτος στην εκλογική κούρσα. Ναι, από πέντε υποψήφιους…

Κόμμα Μις Μεγάλη Βρετανία - Αγγλία



Αν οι επικοινωνιολόγοι έχουν δίκιο όταν συμβουλεύουν τους πολιτικούς να προσέχουν την εικόνα τους, πουθενά δεν βρίσκει αυτό μεγαλύτερη δικαίωση παρά στις υποψήφιες του Miss Great Britain Party, καθώς όλες μα όλες τους είναι βετεράνοι των καλλιστείων ομορφιάς Μις Βρετανία!

Το κόμμα ιδρύθηκε από τον πρόεδρο των καλλιστείων το 2008 για να κάνει το «Ουέστμινστερ σέξι, όχι πρόστυχο», αν και δεν κατάφερε να εκλέξει ακόμα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Όσο για την πολιτική των πρώην μανεκέν, περιλαμβάνει ένα κράμα σοβαρών και σατιρικών προτάσεων, που εκτείνεται από το φορολογικό σύστημα της Βρετανίας και την ισότητα της γυναίκας μέχρι την υιοθέτηση εθνικής αργίας που θα ενθαρρύνει τους πολίτες να δείχνουν υπέροχοι εκείνη τη μέρα!

Κόμμα McGillicuddy Serious - Νέα Ζηλανδία




Το McGillicuddy Serious Party έφερε το αβίαστο γέλιο στα πολιτικά πράγματα της Νέας Ζηλανδίας στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν κατέβαιναν στις εκλογές με το σλόγκαν «αν είναι να χαραμίσετε την ψήφο σας, χαραμίστε τη σε μας»! 

Το κόμμα έμεινε περιώνυμο για τον τρόπο που ξεσκαρτάριζε τους υποψηφίους του: από μονομαχίες με σπαθιά καμωμένα από εφημερίδες και πολέμους με μπουγέλα μέχρι και «μουσικές καρέκλες» επιστρατεύτηκαν για να αναδείξουν τους νικητές στις εσωκομματικές διαδικασίες. Όσο για το κυβερνητικό τους πρόγραμμα, ήταν ακόμα πιο περίεργο, στοχευμένο καθώς ήταν στις προτάσεις των μεγάλων κομμάτων.

Κι έτσι το πολιτικό τους στίγμα παραέγινε αλλόκοτο, όταν πρότειναν ας πούμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε οι εκλογές να περιλαμβάνουν μόνο ανηλίκους κάτω των 18 ετών ή όταν σκαρφίστηκαν την υποχρεωτική ομοφυλοφιλία για το 1/3 του πληθυσμού! Το κερασάκι στην τούρτα ήταν φυσικά η υπόσχεσή τους να μην κρατήσουν καμία από τις υποσχέσεις τους…

Union of Conscientiously Work-Shy Elements - Δανία




Αντίθετα με όλους τους άλλους αλλόκοτους σχηματισμούς της λίστας μας, το ανατρεπτικό Union of Conscientiously Work-Shy Elements κατάφερε, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και πιθανότητα, να κερδίσει εκλογική αναμέτρηση!

Το κόμμα ξεκίνησε ως αστείο από τον δανό κωμικό Jacob Haugaard, ο οποίος το χρησιμοποίησε για χρόνια μόνο και μόνο για να κάνει τη σάτιρά του με την πολιτική κατάντια της χώρας.

Παρά τις παράλογες προεκλογικές δεσμεύσεις του σχηματισμού, όπως υποσχέσεις για καλύτερο καιρό στη Δανία(!), καλύτερα χριστουγεννιάτικα δώρα, ακόμα και θέσπιση του δικαιώματος στην ανικανότητα, το 1994 ο Haugaard έλαβε περισσότερες από 20.000 ψήφους και μπήκε έτσι στη Βουλή, καθώς οι πολίτες αντιγύρισαν φαίνεται την πλάκα του κωμικού.

Ο θεότρελος τύπος παρέμεινε για μια τετραετία στη Βουλή, χρονικό διάστημα στο οποίο κατάφερε να προωθήσει μια σειρά από τις δεσμεύσεις του, όπως την υπόσχεσή του να αυξήσει την ημερήσια μερίδα ψωμιού στις πάπιες του τοπικού πάρκου…

Official Monster Raving Loony Party - Αγγλία



Ένα από τα γνωστότερα και τελείως αναπάντεχα κόμματα της Βρετανίας, που λογίζονται μάλιστα πετυχημένα πολιτικά παρά το γεγονός ότι κινούνται στις παρυφές του πολιτικού συστήματος, είναι το κόμμα που ίδρυσε ο μουσικός και ακτιβιστής David Sutch στις αρχές του ’80.

Το μόρφωμα ήταν ανέκαθεν γεμάτο με παράξενες ιδέες διακυβέρνησης και σατιρικές υποσχέσεις, όπως το να περιληφθεί το Τέρας του Λοχ Νες στη λίστα με τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, να απαγορευτεί η χρήση των αστερίσκων και να γίνει επιτέλους ο Ozzy Osbourne ιππότης!

Παρά την ηθελημένα ανάλαφρη πολιτική πλατφόρμα, το OMRLP διέθετε και σοβαρές πολιτικές τοποθετήσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν μάλιστα καινοτόμες και υιοθετήθηκαν τελικά από τα κυβερνητικά κόμματα της Αγγλίας! Στα χρόνια που δραστηριοποιήθηκε, το κόμμα κατάφερε να μπει στη Βουλή, αν και στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν σαφώς πιο πετυχημένο.
Μετά το 2005 βέβαια δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία…

Surprise Party - ΗΠΑ



Το Surprise Party ιδρύθηκε το 1940 από τη δημοφιλή κωμικό Gracie Allen, τη σύζυγο του George Burns, η οποία θα κατέβαινε λέει για πρόεδρος των ΗΠΑ σε ένα σοφιστικέ επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η τύπισσα το τράβηξε το πράγμα στα άκρα, οργώνοντας τη χώρα με τρένο, δίνοντας απανωτές ομιλίες στο ραδιόφωνο και εκφωνώντας πύρινους λόγους μπροστά στο κοινό!

Ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να νιώθουν υπερήφανοι για το τεράστιο εθνικό τους χρέος («είναι το μεγαλύτερο του κόσμου», έλεγε περιπαικτικά), χρησιμοποιώντας ένα ζωντανό καγκουρό ως την επίσημη μασκότ του κόμματος.

 Η προεδρική της κούρσα πήρε ωστόσο απρόοπτο τέλος όταν εκλέχθηκε αναπάντεχα δήμαρχος μιας μικρής πόλης του Μίσιγκαν, θέση που δεν αποδέχτηκε φυσικά για να κυνηγήσει το όνειρο των υψηλών αξιωμάτων. Στις εκλογές πήρε 700 ολόκληρες ψήφους…

Κόμμα Πολωνών Εραστών της Μπίρας - Πολωνία




Στην Πολωνία φαίνεται ότι λατρεύουν τόσο την μπίρα που έβαλαν στη Βουλή το θεότρελο κόμμα με 16 βουλευτές παρακαλώ στις ύποπτες και αμφιλεγόμενες εθνικές εκλογές του 1991!

Ο σχηματισμός ιδρύθηκε από τον κωμικό Janusz Rewisk σε μια σατιρική προσπάθεια να παλέψει με τα υψηλά επίπεδα αλκοολισμού της χώρας προωθώντας την κατανάλωση μπίρας στη θέση της βότκας!

Ήταν στην ταραγμένη μετα-κομμουνιστική περίοδο της χώρας, με τα νεοϊδρυθέντα κόμματα να παραείναι νεαρά για να έχουν στέρεες πολιτικές θέσεις, που κατάφερε η χιουμοριστική εκστρατεία του μορφώματος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού, κάτω από το σλόγκαν «δεν θα είναι καλύτερα, αλλά θα είναι στα σίγουρα πιο αστεία»!

Το Κόμμα Πολωνών Εραστών της Μπίρας, μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, διασπάστηκε στα δύο, στη Μικρή Μπίρα και τη Μεγάλη Μπίρα, και αργότερα μεταμορφώθηκε σε σοβαρό πολιτικό σχηματισμό με παραδοσιακές πια θέσεις…

Youth International Party - ΗΠΑ



Επίσης γνωστό ως Yippies, το Youth International Party ήταν ένα διαβόητο και ριζοσπαστικό κόμμα που έδρασε στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Ιδρύθηκε από περιθωριακά στοιχεία και ακτιβιστές όπως οι Abbie Hoffman, Jerry Rubin και Paul Krassner με πρόταγμα αντιεξουσιαστικές πολιτικές και θεατρικότατο στιλ!

Ο προεδρικός υποψήφιος των Yippies στην αναμέτρηση του 1968 ήταν ένα γουρουνάκι, την ίδια ώρα που το κόμμα αποπειράθηκε δημόσια να ανυψώσει το Πεντάγωνο μέσω τηλεπαθητικών ιδιοτήτων και άλλα τέτοια τρελά!

Παρά το γεγονός ότι ήταν επίσημο κόμμα, έμεινε κυρίως γνωστό για τα επικοινωνιακά τερτίπια των επικεφαλής του, τις διαβόητες διαμαρτυρίες δηλαδή που κατέληξαν σε ουκ ολίγες ταραχές…

 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ