Από άθεος ροκάς έγινε ιεραπόστολος στην Αφρική


Στα νιάτα του ήταν ένας άθεος ροκάς που αναζητούσε στη μουσική το νόημα της ζωής και έπαιζε στην ίδια σκηνή με τους Ρόλινγκ Στόουνς

Σήμερα είναι ο φύλακας-άγγελος των πιο κατατρεγμένων ανθρώπων αυτού του πλανήτη και δίνει πραγματική μάχη κατά της εξάπλωσης του φονικού ιού Εμπολα στην Αφρική. Ο λόγος για τον ιερέα και διδάκτορα Θεολογίας Θέμη Αδαμόπουλο, τον ορθόδοξο ιεραπόστολο που προσφέρει στέγη, τροφή, περίθαλψη και μόρφωση σε κατοίκους της φτωχότερης χώρας στον κόσμο, της Σιέρα Λεόνε. 



Ο 69χρονος Ελληνας από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας μετρά ήδη 15 χρόνια ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού έργου στην Αφρική. Τα τελευταία επτά χρόνια ζει στη Σιέρα Λεόνε, όπου έχει αφιερωθεί ψυχή και σώματι στην ανακούφιση των ανθρώπων που ζουν στις δυσμενέστερες συνθήκες, τους άστεγους της πρωτεύουσας 

Φριτάουν και ιδιαίτερα τους ανάπηρους και ακρωτηριασμένους. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του πατέρα Θέμη είναι πραγματικά εντυπωσιακό, όμως εκείνος δεν επαναπαύεται και συνεχίζει να χτίζει εκκλησίες, σχολεία, κλινικές και άσυλα αστέγων. Τους τελευταίους μήνες όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του, τον ιό Εμπολα.

«Χρειάζομαι τη βοήθειά σας περισσότερο από ποτέ...» είναι το μήνυμα που στέλνει ο ιερέας στους πολυπληθείς υποστηρικτές του έργου του, αναφερόμενος στον κίνδυνο από την επιδημία Εμπολα που ξέσπασε τον περασμένο Μάρτιο στη Δυτική Αφρική. Ο ιός εξαπλώθηκε στη Λιβερία, στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και σε μικρότερο βαθμό στη Νιγηρία, έχοντας ήδη προκαλέσει τον θάνατο συνολικά 1.427 ανθρώπων. 

Με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή θεραπεία για τον ιό, ο Ελληνας ιεραπόστολος προσπαθεί να «θωρακίσει» τους φτωχούς κατοίκους της Σιέρα Λεόνε μέσα από την ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης της ασθένειας αλλά και τη βελτίωση της υγιεινής τους και των γενικότερων συνθηκών διαβίωσής τους.

«Η χώρα αυτή έχει δεχτεί πάμπολλα θανατηφόρα πλήγματα. Η Σιέρα Λεόνε δεινοπαθεί χωρίς ανάσα, από το 1991. Δεν γνωρίζω, αλλά ούτε και μπορώ να φανταστώ άλλη χώρα να έχει υποστεί τόσα πολλά τραύματα για τόσο μακρά περίοδο, από πολέμους, φτώχεια και τώρα τον μεγαλύτερο και φοβερότερο εχθρό όλων, τον Εμπολα. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το επίκεντρό του ήταν στη Γουινέα. Ξαφνικά αποφάσισε να κάνει σφοδρή επίθεση στη Σιέρα Λεόνε και όχι μόνο αυτό, αλλά να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιήσει τον τόπο ως ορμητήριο» δηλώνει ο πατήρ Θέμης.

Οι λόγοι της ραγδαίας εξάπλωσης του φονικού ιού είναι αφενός η κακή ιατροφαρμακευτική υποδομή και αφετέρου η άγνοια. «Εδώ και μήνες τους συνιστούσα να προσέχουν, να σταματήσουν να αγγίζουν τους άρρωστους, να πλένουν τα χέρια τους, να φορούν γάντια και θεωρούσαν ότι ήμουν υπερβολικός. Με άκουγαν και γελούσαν. Πολλοί μάλιστα άρχισαν να με αποκαλούν "πατέρα Εμπολα"» λέει ο ιερέας και τονίζει ότι η διαφώτιση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

Χάρη στις εκκλήσεις του, φορτία με ιατροφαρμακευτικό υλικό, γάντια, μάσκες, είδη καθαριότητας κ.λπ. έχουν καταφθάσει ήδη στην περιοχή. Το έργο του στηρίζουν εμπράκτως και τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, καθώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πατήρ Θέμης ματαίωσε την εμφάνισή του σε εκδήλωση της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αυστραλία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τον αγώνα του κατά του Εμπολα. Για παν ενδεχόμενο μάλιστα έχει ήδη σχεδιάσει τα της κηδείας του...

Θ. Αδαμόπουλος: «Η μητέρα Τερέζα μου άλλαξε τη ζωή»
Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Αδαμόπουλος γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Ελληνες γονείς. Το 1956 η οικογένειά του μετανάστευσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο νεαρός Ελληνας ξεκίνησε σπουδές στη σχολή Εμπορικών Επιστημών. Στα φοιτητικά χρόνια του ήταν άθεος μαρξιστής και γύριζε στα εργοστάσια μιλώντας στους εργάτες. Παράλληλα αγαπούσε τη ροκ μουσική και σύντομα έγινε γνωστός ως αρχηγός του γκρουπ Φλάις (The Flies), που στο απόγειο της καριέρας του έκανε επιτυχία στο top 10 της Αυστραλίας κι έπαιξε στην ίδια σκηνή με τους διάσημους Ρόλινγκ Στόουνς!

Στη συνέχεια οι υπαρξιακές αναζητήσεις τον οδήγησαν στον ινδουισμό και τον βουδισμό, ώσπου αποφάσισε να σπουδάσει Θεολογία σε ορθόδοξη σχολή και στη συνέχεια στα αμερικανικά Πανεπιστήμια Μπράουν και Πρίνστον. Ο πατέρας Θέμης έγινε τελικά και ο ίδιος καθηγητής Θεολογίας στο πανεπιστήμιο, ώσπου το 1999 αποφάσισε να παραιτηθεί και να αφοσιωθεί στο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο του στην Αφρική.

«Ενιωθα ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Δεν ήμουν με τον φτωχό. Δεν χρειάστηκε τότε να παλέψω καθόλου με τον εαυτό μου. Μέσα μου φούντωσε ένας πόθος να είμαι δίπλα στους φτωχούς και να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να είναι η ζωή τους πιο ανθρώπινη» λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Ενα ντοκιμαντέρ με τη μητέρα Τερέζα άλλαξε τη ζωή μου. Θαύμασα ό,τι είχε κάνει. Δεν ήταν θεολόγος, δεν ήταν ακαδημαϊκός. Ομως η δουλειά της ήταν εξαιρετική, ήταν απίστευτη. Ανοιξε την καρδιά μου! Είπα "θα τα αφήσω όλα και θα πάω να γίνω ό,τι ήταν η μητέρα Τερέζα!"».

Πράγματι, το έργο που έχει ήδη παράξει στην Αφρική και ειδικά στη Σιέρα Λεόνε είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Μεταξύ άλλων, στα προάστια της Φριτάουν έχει δημιουργήσει ένα καταφύγιο έκτασης 30 στρεμμάτων, όπου προσφέρει δωρεάν στέγη, τροφή, ιατρική φροντίδα, επιμόρφωση και πνευματική καθοδήγηση σε ανάπηρους αστέγους και στις οικογένειές τους. Μέσα στο καταφύγιο λειτουργούν ορθόδοξο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, ενώ στο κέντρο της πόλης έχει ιδρύσει ορθόδοξο γυμνάσιο και λύκειο με περισσότερους από 1.600 μαθητές.

Εξυπακούεται ότι ο πατήρ Θέμης έχει ιδρύσει μέσα στο καταφύγιο ορθόδοξη εκκλησία και ένα μικρό νοσοκομείο, ενώ αυτό τον καιρό κατασκευάζει ένα νέο σχολείο και μια κλινική, ειδική για ακρωτηριασμένους. Εκεί θα εφαρμόζεται (πάντα δωρεάν) μια φθηνή, αλλά αποτελεσματική τεχνική πρόσθεσης τεχνητών μελών. Στο ενεργητικό του καταγράφονται και πολλά άλλα έργα, ενώ κάθε ημέρα που περνάει σχεδιάζει ακόμη περισσότερα. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη δραστηριότητά του παρέχονται στην ιστοσελίδα http://paradise4kids.org.\

 

madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ