Αθώοι για τις φράουλες της ντροπής!


Ένταση στα δικαστήρια

Αθώους κήρυξε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους για την επίθεση κατά μεταναστών στα χωράφια της Μανωλάδας, τον Απρίλιο του 2013, σε μια  υπόθεση η οποία ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Οι μετανάστες ζητούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και αρνούνταν να εργαστούν.


Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον έμπορο φράουλας Νίκο Βαγγελάτο και τον έναν από τους επιστάτες του, τον Κώστα Χαλούλο και ενόχους τους άλλους δυο επιστάτες, τον Γεώργιο Χαλούλο για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και τον Γεώργιο Αποστολόπουλο για απλή συνέργεια σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες δια παραλείψεως. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ομόφωνη (7-0), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για την υποβολή έφεσης.

Την Τρίτη, η εισαγγελεας της έδρας κυρία Διονυσια Παπαδοπούλου είχε ζητήσει την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορουμένων. Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Από νωρίς το πρωί μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο στην οδό Γούναρη, περιμένοντας την ετυμηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι είναι εμπορία ανθρώπων (trafficking) και απόπειρα βαριά σκοπούμενων σωματικών βλαβών (κατηγορία που αντικατέστησε την απόπειρα ανθρωποκτονίας ύστερα από έφεση των κατηγορουμένων στο διάστημα της προφυλάκισης τους).

Η δίκη του επιχειρηματία και των συνεργατών του ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου 2014.

Το video και οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης


Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, είχε παρουσιαστεί ένα βίντεο που φέρεται να αποτυπώνει καρέ-καρέ τα 12.50 λεπτά της αιματηρής συμπλοκής που εκτυλίχθηκε τον Απρίλιο του 2013 και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των εργαζομένων στα χωράφια του Βαγγελάτου.

Στα πρώτα λεπτά εμφανίζεται πλήθος μεταναστών -που σύμφωνα με την υπεράσπιση είναι εργαζόμενοι στα χωράφια της Μανωλάδας- να προχωρούν σε αγροτικό δρόμο και ορισμένοι εξ αυτών να κρατούν ξύλα στα χέρια τους.
 
Στο 2’.30’’ λεπτό και χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρα τι έχει συμβεί, επικρατεί αναστάτωση και ακούγονται φωνές. Τότε η κάμερα ξεμακραίνει και σ' ένα πιο μακρινό πλάνο σε χωράφι, διακρίνονται κάποια άλλα άτομα, διασκορπισμένα στην περιοχή.

Στο 03’.03’’ λεπτό ακούγεται ξεκάθαρα ένας πυροβολισμός. Από το σημείο αυτό έως και το 03’.12’’ λεπτό ακούγονται καθαρά τέσσερις τουλάχιστον πυροβολισμοί, ενώ οι σκηνές που εκτυλίσσονται στη συνέχεια είναι σοκαριστικές:

Επικρατεί ο απόλυτος πανικός και κραυγές ακούγονται από παντού. Η κάμερα εν συνεχεία στρέφεται ψηλά και μετά από λίγη ώρα, εμφανίζεται αιμόφυρτος και πεσμένος στο χώμα ένας μετανάστης (04’.06’’). Το πρόσωπο του μετανάστη είναι καλυμμένο με αίμα ενώ από το βίντεο διακρίνεται να φέρει τραύματα και στο δεξί του χέρι. Γύρω του έχουν συγκεντρωθεί άλλοι μετανάστες οι οποίοι ουρλιάζουν και ορισμένοι εξ αυτών αρχίζουν να τρέχουν.

Σε άλλο επίμαχο σημείο του βίντεο (5’.26’’) εμφανίζονται εκτός από τον έναν τραυματία, ακόμη δύο μετανάστες να βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος. Στα λεπτά που ακολουθούν οι φωνές εξακολουθούν να ακούγονται, η εικόνα ωστόσο είναι πολύ κακής ποιότητας. Σε κάποια σημεία όπου η εικόνα «καθαρίζει», εμφανίζονται και πάλι μετανάστες να προχωρούν πανικόβλητοι ανάμεσα σε παραπήγματα. Στο τέλος του βίντεο, ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου από το οποίο φέρεται να καταγράφηκε το επεισόδιο, αρχίζει να τρέχει.

Συγκέντρωση μεταναστών έξω από τα δικαστήρια

Εν τω μεταξύ από νωρίς το πρωί εκατοντάδες μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια στην Πάτρα, ζητώντας την ενοχή των κατηγορουμένων.

Στο άκουσμα της απόφασης μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και συλλόγων στήριξης των μεταναστών εργατών προχώρησαν σε κατάληψη του οδοστρώματος της οδού Γούναρη.

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ