Δημήτρης Δραγατάκης 100 χρόνια από τη γέννησή του


Το Σάββατο 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα του συνθέτη στο υπαίθριο θέατρο Πλατανούσας

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων οργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στην Πλατανούσα, γενέτειρα του συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη, στις 9 & 10 Αυγούστου 2014. 



 Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

- Διημερίδα στις 9 & 10 Αυγούστου με θέμα «Συνομιλώντας με τον Δημήτρη Δραγατάκη»
Προσωπικότητες των Γραμμάτων & των Τεχνών συζητούν ανασυνθέτοντας το πορτραίτο του μεγάλου δημιουργού

 - Το Σάββατο 9 Αυγούστου συναυλία με έργα του συνθέτη στο υπαίθριο θέατρο της Πλατανούσας Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη & Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανούσας
 
Λίγα λόγια για τον Συνθέτη


Ο Δημήτρης Δραγατάκης (22 Ιανουαρίου 1914, Πλατανούσσα Ιωαννίνων - 18 Δεκεμβρίου 2001, Αθήνα) ήταν Έλληνας συνθέτης της κλασικής μουσικής και μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής έντεχνης μουσικής του 20ού αιώνα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών βιολί και ανώτερα θεωρητικά.

Συμμετείχε επί σειρά ετών στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1951-1969) και δίδαξε Ανώτερα Θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο, όπου διετέλεσε επίσης μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος (1977-2001).

Ένα μεγάλο μέρος της νεώτερης γενιάς Ελλήνων συνθετών υπήρξαν μαθητές του (Φ. Τσαλαχούρης,Ι. Κονιτόπουλος, Αλ. Μούζας).

Διακρίθηκε σε πολλούς διαγωνισμούς σύνθεσης, ενώ για το σύνολο του έργου του βραβεύτηκε με το Βραβείο "Μαρία Κάλλας" από το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και με το Βραβείο "Γ.Α.Παπαϊωάννου" της Ακαδημίας Αθηνών.

Το μουσικό του ιδίωμα είναι αρκετά προσωπικό και αξιοποιεί στοιχεία της μουσικής πρωτοπορίας της εποχής του και της παραδοσιακής μουσικής της Ηπείρου. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του έχει εκδοθεί και δισκογραφηθεί.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ