H Σκότλαντ Γιαρντ στο κυνήγι αρχαιοκάπηλων

Η μεγάλη καταστροφή στην Κοίμηση της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ιωαννίνων, το 2009.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΠΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Φόβους για νέο χτύπημα των αρχαιοκάπηλων που έχουν ρημάξει τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια της Ηπείρου, αφαιρώντας πάνω από 200 πολύτιμα κειμήλια, εκφράζουν οι τοπικές αρχές, μετά την κλοπή δύο εικόνων και άλλων αντικειμένων, από τον Ναό της Ευαγγελίστριας στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου στα Γιάννενα.


Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι μετά τον εντοπισμό αρκετών εικόνων σε γκαλερί του Λονδίνου και του Αμστερνταμ, η Σκότλαντ Γιαρντ έχει συντάξει έκθεση 150 σελίδων για το θέμα και κατονομάζει ως εγκέφαλο του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων τον 43χρονο Δ.Δ., από τα Τρίκαλα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού.

Η έκθεση αναμένεται να παραδοθεί το προσεχές διάστημα στις ελληνικές αρχές και περιέχει σημαντικά στοιχεία για τη δράση του μεγάλου κυκλώματος, που έφτασε να πουλά εικόνες και θρησκευτικούς θησαυρούς μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Οι ιερόσυλοι στην Κάτω Μερόπη έσπασαν έναν φεγγίτη από την πίσω πλευρά της εκκλησίας, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού και... καταρριχήθηκαν στο εσωτερικό του ναού, με ένα... λάστιχο ποτίσματος. Αφαίρεσαν δύο εικόνες, ένα ιερό Ευαγγέλιο, ένα χειροποίητο υφαντό που απεικονίζει τον Μυστικό Δείπνο, μια ελαιογραφία, δύο δισκοπότηρα και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχει πάρει η αστυνομία, οι εικόνες και τα αντικείμενα είναι σύγχρονα, και ίσως να μη σχετίζονται με το κύκλωμα, ωστόσο οι έρευνες στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Αγιος Γεώργιος, 18ου αιώνα, εκλάπη από τον Αγιο Αθανάσιο Σαμαρίνας το 2009 και επαναπατρίστηκε από την γκαλερί Dullaert του Αμστερνταμ.
Ο Αγιος Γεώργιος, 18ου αιώνα, εκλάπη από τον Αγιο Αθανάσιο Σαμαρίνας το 2009 και επαναπατρίστηκε από την γκαλερί Dullaert του Αμστερνταμ. 
 
Ο ναός της Ευαγγελίστριας αποτελεί την κεντρική εκκλησία του μικρού οικισμού στο Πωγώνι, ενώ στην περιοχή υπάρχουν τρία σημαντικά βυζαντινά μνημεία, η Ιερά Μονή Προδρόμου που χρονολογείται στο 1614, ο ναός του Αγίου Αθανασίου στα 1585 και ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα τέλη του 15ου αιώνα.

Η εικόνα της Υπαπαντής εκλάπη από την Κοίμηση της Θεοτόκου Βισικού, στην Καλουτά Ζαγορίου
Η εικόνα της Υπαπαντής εκλάπη από την Κοίμηση της Θεοτόκου Βισικού, στην Καλουτά Ζαγορίου

Τα τελευταία χρόνια τα μοναστήρια της Ηπείρου έχουν λεηλατηθεί με πανομοιότυπο τρόπο, πάντα με αντικλείδι και έχουν απομακρυνθεί με βίαιο τρόπο τουλάχιστον 200 θρησκευτικοί θησαυροί. Οι περισσότερες κλοπές σημειώθηκαν τον χειμώνα του 2009 και μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, που χρονολογείται στα 1630.

Οι ιερόσυλοι εισέβαλαν παραμονή Χριστουγέννων του 2009, ένα βράδυ με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρή χιονόπτωση και αφαίρεσαν 64 εικόνες, δύο ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, ενώ πήραν ακόμη και τμήματα λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους. Η αξία για κάποιες από τις εικόνες αυτές φτάνει το 1.000.000 ευρώ, ενώ μία βρέθηκε το 2010 στο Μοναστηράκι και ο κάτοχός της διώκεται με την κατηγορία της κλεπταποδοχής.

Αρκετές εικόνες έχουν εντοπιστεί και επαναπατριστεί από τις γκαλερί Temple του Λονδίνου και Dullaert του Αμστερνταμ, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο ίδιος ο Richard Temple φέρεται να κατονόμασε ως προμηθευτή τον 43χρονο από τα Τρίκαλα.

Συλλέκτες εντόπισαν εικόνες που είχαν κλαπεί στον δικτυακό κατάλογο του αρχαιοπώλη H.W.C.Dullaert τον Απρίλιο του 2011 και έπειτα από καταγγελία κατασχέθηκαν από την ολλανδική αστυνομία.

Συνολικά 11 εικόνες που κλάπηκαν από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι και τον Αγιο Τρύφωνα Βίκου Ιωαννίνων και βρέθηκαν στην γκαλερί Temple έχουν επιστρέψει και άλλες 10 επαναπατρίστηκαν από την Dullaert.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ