«Έφυγε» ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης


-Ήταν φίλος της Άρτας, την οποία επισκέφθηκε και μίλησε στον ΣΚΟΥΦΑ, μαζί με τον Γιαννάκη Ομήρου, σημερινό Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

-Υπηρέτησε το ΡΙΚ για 35 χρόνια και είχε μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Μεγαλονήσου

Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών, ο σημαντικός Κύπριος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης, πρώην διευθυντής του Γ' Προγράμματος του ΡΙΚ. 


Υπηρέτησε το ΡΙΚ για 35 χρόνια και είχε μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Μεγαλονήσου. Σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης στον εκλιπόντα, το Ραδιόφωνο του ΡΙΚ έχει διαφοροποιήσει τα προγράμματά του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, δια του Προέδρου του Γιώργου Τσαλακού, τόνισε ότι ο εκλιπών υπήρξε, όχι μόνο ένας στυλοβάτης της δημόσιας ραδιοφωνίας, αλλά και ένας εμπνευσμένος δημιουργός, που λάμπρυνε το στερέωμα του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Γιώργος Κοτσώνης γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ, και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, εργάστηκε ως καθηγητής μουσικής σε σχολές Μέσης Παιδείας, για μια τετραετία. ¨Ελαβε επίσης μέρος στον ένοπλο  εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Το 1964 διορίστηκε στο ΡΙΚ, το οποίο υπηρέτησε για 35 χρόνια. Από τα σημαντικότερα έργα του Γιώργου Κοτσώνη θεωρούνται τα λαϊκά ορατόρια "Αγία Τηλλυρία" και "Μακάριος Νυν και Αεί" και τα μελοποιημένα "Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο", "Κυρά των Αμπελιών" και "Ο χαμένος Ανθυπολοχαγός της Αλβανίας".

 protothema.gr

ΣΗΜ "ΑΕΤΟΥ": Κατά την επίσκεψή του στην Άρτα, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τα Τζουμέρκα μαζί με τον Γιαννάκη Ομήρου, όπου όπως ήταν φυσικό στην Άγναντα φιλοξενήθηκαν από τον Δήμαρχο Χρήστο Χασιάκο.

  

Η φώτο πάνω  είναι από την επίσκεψη του Γιάννη Ρίτσου στην Κύπρο το Μάη του 1979. Ο Κοτσώνης, όπως προαναφέραμε μελωποίησε και τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο» και την «Κυρά των Αμπελιών».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης