Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας


Για τα νερά της Νότιας και Ανατολικής Σινικής

Η Κίνα «έχει αναλάβει αποσταθεροποιητικές, μονομερείς ενέργειες για την επιδίωξη των διεκδικήσεων της στη Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε από τη Σιγκαπούρη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε πως το Πεκίνο δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στη Νότια Σινική, όμως θα αντιδράσει «με τον απαραίτητο τρόπο» σε προκλήσεις από άλλες χώρες. 


Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας με αφορμή τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στα διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής και Νότιας Σινικής Θάλασσας, που κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει ένα ένταση με το Βιετνάμ, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες. «Βολές» κατά της Κίνας, την οποία κατηγόρησε πως «έχει αναλάβει αποσταθεροποιητικές, μονομερείς ενέργειες για την επιδίωξη των διεκδικήσεων της στη Νότια Σινική Θάλασσα», εξαπέλυσε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, στο πλαίσιο τριήμερης συνόδου στη Σιγκαπούρη.

Προσέθεσε πως οι ΗΠΑ «δεν πρόκειται να στρέψουν αλλού το βλέμμα» σε περιπτώσεις όπου άλλα κράτη, όπως η Κίνα, αγνοούν τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά τη θάλασσα. «Είμαστε αυστηρά αντίθετοι στη χρήση του εκφοβισμού, του εκβιασμού ή της απειλής βίας από οποιοδήποτε κράτος για την επιδίωξη αυτών των διεκδικήσεων», σημείωσε ο κ. Χέιγκελ.

«Όλα τα έθνη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν μία επιλογή: Να ενωθούν και να δεσμευθούν εκ νέου σε μία σταθερή τάξη, ή να απομακρυνθούν από αυτή τη δέσμευση, και θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια που έχει δώσει καρπούς σε εκατομμύρια ανθρώπους», προειδοποίησε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ δεσμεύτηκε πως το Πεκίνο δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στη Νότια Σινική, όμως θα αντιδράσει «με τον απαραίτητο τρόπο» σε προκλήσεις από άλλες χώρες, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

 Το υπέδαφος της Νότιας Σινικής και Ανατολικής Σινικής Θάλασσας πιστεύεται πως είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, και πολλές διαφιλονικούμενες ζώνες έχουν γίνει μήλον της Έριδος μεταξύ της αναδυόμενης Κίνας και γειτόνων της.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Κίνα άρχισε να τοποθετεί εξέδρα άντλησης πετρελαίου σε νερά κοντά στις ακτές του Βιετνάμ, ενώ παράλληλα η Ιαπωνία καταγγέλλει παρενόχληση αεροσκαφών της από κινεζικά μαχητικά.

skai.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης