Οι πέντε προτάσεις - μείωσης φόρων για ανακούφιση των ευπαθών ομάδων
Πακέτο πέντε αντιμέτρων φέρεται να έχει στα συρτάρια της η ελληνική κυβέρνηση, έτοιμο να το βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα
Οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στα μέσα Ιουλίου, με διαφορετική όμως σύνθεση, καθώς ο Ματίας Μορς αντικαθίσταται από τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο, στην εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα κάνουν έλεγχο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την καταβολή της κάθε υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου και του Ιουλίου. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έπειτα και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προτίθεται να φέρει προς διαπραγμάτευση τη μείωση πέντε φόρων.
Στόχος είναι η ελάφρυνση των βαρών σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Η εξαγγελία έγινε χθες από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος διευκρίνισε όμως ότι η υλοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Ο υφυπουργός, μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου με θέμα τις «τομές στη φορολογία των επιχειρήσεων», τόνισε τις τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
1) ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στη φορολογία
2) αντιμετώπιση προβλημάτων και αδικιών που επιβαρύνουν τους πολίτες
3) προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων που θα συνδέονται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης - με πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μαυραγάνης έχει προαναγγείλει τόσο τη μείωση της φορολογίας στα Ι.Χ. όσο και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες
4) βελτίωση της λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τα αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση οι ελαφρύνσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν πριν από το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος.
Άλλωστε, το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα γίνει βήμα προς βήμα. Κάθε στάδιο θα πρέπει να εγκρίνεται από την τρόικα, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να μην απειληθεί η σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.
Οι πέντε φόροι που σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση
- ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών στο 15%, του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των φυσικών προσώπων στο 33% και τη μείωση του ΦΠΑ στο 12%
- σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης
- απαλλαγή από ΦΠΑ για επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα
- μείωση του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ.
- επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ή ακόμη και κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1% - 4%. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα εξεταστεί με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο γίνεται μεν αναφορά στον επανασχεδιασμό της εισφοράς αλληλεγγύης, όχι όμως στην κατεύθυνση της κατάργησής της αλλά στη διαδικασία πληρωμής της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους που γεννάται αυτή και όχι στο επόμενο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων
Σημειώνεται, πάντως, ότι οι δανειστές πρόκειται να ζητήσουν τη υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο Euro Working Group της 24ης Απριλίου. Για την υπο-δόση του Ιουνίου απαιτούνται οι εξής προαπαιτούμενες δράσεις:
• οι 11.500 απολύσεις στο Δημόσιο
• ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο
• το νέο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό
• η εξάλειψη της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση
• η είσπραξη οφειλών
• η μείωση του περιθώριου κέρδους των φαρμακοποιών και η πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων
Επίσης, η δεύτερη υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί, εφόσον:
• ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου
• εφαρμοστεί ο νέος δασικός νόμος
• «ξηλωθούν» υπηρεσίες και διευθύνσεις
• καταργηθούν οι 43 φόροι υπέρ τρίτων
• δημιουργηθεί η «μικρή ΔΕΗ»
• περικοπεί με νόμο η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου