Βεβήλωσαν το εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης


Καταδικάζει την ενέργεια η Ισραηλιτική Κοινότητα 

Τη λύπη και την αγανάκτησή της για τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, καταδικάζοντας το θλιβερό συμβάν.


Όπως αναφέρεται, τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου, άγνωστοι, αφού παραβίασαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα του τοίχου του νεκροταφείου, εισήλθαν στον χώρο και προκάλεσαν φθορές σε γλάστρες, ανθοστήλες και άλλα μαρμάρινα καλλωπιστικά στοιχεία.

«Είναι θλιβερό ένα νεκροταφείο να βεβηλώνεται από αγνώστους. Μας λυπεί αφάνταστα το γεγονός. Τα στοιχεία που βεβηλώνουν ένα νεκροταφείο δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς», σχολίασε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών και τη διαλεύκανση των κινήτρων πίσω από «αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες που προσβάλλουν τη μνήμη των μελών της Κοινότητας και αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Πάντως, ο κ. Σαλτιέλ θεωρεί πως η βεβήλωση του νεκροταφείου είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και δεν συνδέεται με τα κρούσματα αντισημιτισμού στην Ευρώπη, με πλέον πρόσφατο αυτό της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, όπου τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών δύο Ισραηλινοί τουρίστες.

Το αρχαίο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, που καταλάμβανε έκταση περίπου 300.000 τ.μ., στον χώρο της σημερινής Πανεπιστημιούπολης, καταστράφηκε από τους ναζί. Τα ταφικά μνημεία λεηλατήθηκαν και διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη την πόλη.

Στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε το νέο νεκροταφείο της, στην περιοχή της Σταυρούπολης, το 1938 και ορισμένα από τα διασωθέντα μάρμαρα του παλιού νεκροταφείου μεταφέρθηκαν εκεί, όπου έχει ανεγερθεί κι ένα μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. 

newsbeast.gr

ΣΗΜ - "Α/ΤΖ": Η ηλιθιότητα ΔΕΝ γιατρεύεται. Απορία: Αλήθεια τι έχουν κάνει ιστορικά και μέχρι σήμερα οι Εβραίοι στην Ελλάδα; Μπορεί να απαντήσει κάποιος;....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ