Οδηγίες προστασίας για τα εσπεριδοειδή της Ηπείρου


Στις μεσοπρώιμες περιοχές Βλαχέρνα, Κομπότι Άρτας και Γλυκή Θεσπρωτίας ο ψεκασμός να γίνει από 5 έως 7 Ιουνίου

Την προσοχή των παραγωγών της Ηπείρου, που καλλιεργούν εσπεριδοειδή, εφιστά το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων για ενδεχόμενες προσβολές από εχθρούς στις καλλιέργειές τους.


Οι συλλήψεις της κόκκινης ψώρας στις παγίδες φερομόνης είναι μέτριες έως χαμηλές.Στα δενδροκομεία που παρατηρήθηκαν πέρυσι σοβαρές προσβολές, και ιδιαίτερα στις πρώιμες περιοχές όπως Ασπροκκλήσι, Κεστρίνη, Σαγιάδα, πεδινά Άρτας και Πρέβεζας, συνιστάται να γίνει άμεσα ψεκασμός.

Στις μεσοπρώιμες περιοχές Βλαχέρνα, Κομπότι Άρτας και Γλυκή Θεσπρωτίας ο ψεκασμός να γίνει από 5 έως 7 Ιουνίου.

Oι συλλήψεις του ψευδόκοκκου στις παγίδες φερομόνης είναι σχεδόν μηδενικές, γι’ αυτό να γίνει ψεκασμός μόνο στα δενδροκομεία που διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές προσβολές και κυρίως στις ομφαλοφόρες ποικιλίες.

Οι επεμβάσεις πρέπει να γίνουν άμεσα και οπωσδήποτε πριν τα σέπαλα του κάλυκα κλείσουν πάνω στο καρπίδιο. Ο θερινός πολτός δεν καταστρέφει τα ωφέλιμα έντομα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιολογικές καλλιέργειες.

Στους οπωρώνες που θα χρησιμοποιηθεί τα δένδρα θα πρέπει να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση και ποτισμένα. Η επέμβαση να γίνει πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα και σε μέρα που δεν προβλέπεται καύσωνας.

Επιπλέον, οι παραγωγοί να συνεχίσουν να επιθεωρούν την ακραία βλάστηση για την παρουσία αφίδων (μελίγκρας), καθώς με βάση τις δειγματοληψίες παρατηρείται σημαντικός πληθυσμός αφίδων σε όλες τις περιοχές.

 epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης