Οι Ιταλοί επιμένουν ότι υπάρχουν κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα


Ποια είναι τα ιταλικά κοιτάσματα του 1 δισεκατομμυρίου βαρελιών που η Enel εκτιμά ότι υπάρχουν κατ’ αναλογία και στη χώρα μας 

To «business stories» αποκαλύπτει σήμερα τον χάρτη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ιταλία που βάσει των εκτιμήσεων της Enel έχει τις ίδιες αναλογίες με τον προς εξερεύνηση ελληνικό στη χερσαία δυτική Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνει τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή Πρέβεζας - Αρτας. 


Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο ιταλικός όμιλος φέρεται ο πιθανότερος φορέας να αναλάβει το όλο εγχείρημα. Βεβαίως τίποτε δεν αποκλείει να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι κατά την επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο «b.s.» εμφανίζεται αισιόδοξος για την επενδυτική προοπτική και εκτιμά ότι ήδη έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα ο υπουργός δήλωσε: «Το ενδιαφέρον της Enel είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις προσπάθειες που κάνουμε για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Αρχίζουμε να υλοποιούμε τον στόχο να αποτελέσουν οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες μια νέα πολύ σημαντική πηγή πλούτου για το Ελληνικό Δημόσιο και τους Ελληνες πολίτες. Προχωρούμε με ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με πλήρη διαφάνεια και μεγάλη παρέμβαση του ελληνικού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού για τη δημιουργία πολλών εκατοντάδων θέσεων εργασίας».

Αναλογικά με τα δεδομένα των ιταλικών κοιτασμάτων η δυναμικότητα των αντίστοιχων ελληνικών στη Δυτική Ελλάδα μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο βαρέλια.

Η Enel Group είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, leader στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με κεφαλαιοποίηση που προσεγγίζει τα 40 δισ. ευρώ και ισχύ 98.000 MW.

To σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ιταλικό δημόσιο κατέχει το 31,24% αυτής, άρα βρίσκεται υπό τον ευρύτερο έλεγχο μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Σημαντικό επίσης στοιχείο που έχει να κάνει και με την ιταλική εμπειρία είναι η δημιουργία 25.000 νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα δε, πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων των πρώτων υλών αλλά και αγωγών για τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ποια  είναι τα ιταλικά κοιτάσματα της Basilicata
Η δραστηριότητα της Enel στη γειτονική Νότια Ιταλία, σε συνδυασμό με τη γαλλική Total και τη Shell, αποτελεί οδηγό για τις δυνατότητες εξόρυξης για τα ελληνικά κοιτάσματα και τον κρυμμένο τους πλούτο.

Πρόκειται για τέσσερις περιοχές στην τοποθεσία Basilicata της Ν. Ιταλίας, πολύ κοντά στον κόλπο του Τάραντα, που περικλείεται από το Μπάρι ανατολικά, τη Νάπολι δυτικά και τη Ρέτζιο Καλάμπρια νότια.

Το Val’d Agri, όπως ονομάζεται, περιέχει τρία επιμέρους κοιτάσματα: το Μοnte Alpi Field, το Monte Enoc Field και το Cerro Falcone Field, που στο σύνολό τους διαθέτουν αποθέματα ύψους 500 εκατομμυρίων βαρελιών με ημερήσια παραγωγή 85.000 βαρέλια.

Υπάρχουν δε εγκρίσεις για αύξηση παραγωγής στα 104.000 βαρέλια. Το project αυτό διαχειρίζονται η Enel σε συνεργασία με τη Shell.



H τέταρτη περιοχή είναι αυτή του Tempa Rossa, δυναμικότητας 420 εκατομμυρίων βαρελιών, με βασικό διαχειριστή την Total με 75%. Το συγκεκριμένο κοίτασμα πρόκειται να εισέλθει στην παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2016 με ημερήσια παραγωγή 50.000 βαρέλια. Οι Total, Shell και Mitsui σχεδιάζουν να επενδύσουν 1,6 δισ. ευρώ.

To κοίτασμα παράγει επίσης 240.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 240 μετρικούς τόνους LPG, υγροποιημένου αερίου από πετρέλαιο. Ηδη η επιχείρηση εξόρυξης έχει ξεκινήσει δοκιμαστικά στα 6 από τα 8 σημεία που έχουν επιλεγεί.
Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Πηγή: http://www.newmoney.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ