Τέλος η λίστα για την ανάδειξη ευρωβουλευτών


Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο της επιλογής τους -Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες

Στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014, τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαμένουν στη χώρα μας, χωρίς την προϋπόθεση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας.


Ειδικότερα και όσον αφορά τις ευρωεκλογές, οι πολίτες της Ενωσης έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα είτε στο κράτος-μέλος καταγωγής είτε στο κράτος-μέλος όπου κατοικούν.

Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται να ψηφίσουν συνδυασμούς και υποψηφίους του κράτους-μέλους καταγωγής τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στην πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα για τους Ελληνες ψηφοφόρους που είναι ετεροδημότες και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, τους παρέχεται η δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους και όχι στον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Δεν ισχύει όμως η ίδια δυνατότητα για τις αυτοδιοκητικές εκλογές.

Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 ευρωβουλευτές και για πρώτη φορά θα αναδειχτούν με σταυρό και όχι με λίστα όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ενώ όλη η χώρα λογίζεται ως μία εκλογική περιφέρεια.

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο της επιλογής τους. Κατά τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακολουθεί η ψηφοφορία τυχόν επαναληπτικών δημοτικών εκλογών και αμέσως μετά η ψηφοφορία τυχόν επαναληπτικών περιφερειακών εκλογών.

Οι έδρες των μελών κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που μετέχουν στην εκλογή, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν σ' ολόκληρη την επικράτεια.

Κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων που δεν συγκέντρωσε ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το 3% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε ολόκληρη την επικράτεια τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων δεν δικαιούται έδρα μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι υποχρεωτική. Για όσους αναιτιολόγητα δεν ασκήσουν το δικαίωμά τους προβλέπονται βάσει νόμου ποινικές κυρώσεις. Δεν υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και εξαιρούνται:
  • όσοι θα βρίσκονται στο εξωτερικό
  • όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους
  • όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι πολίτες που δικαιολογημένα δεν θα ψηφίσουν θα πρέπει να προμηθευτούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Συγκεκριμένα, οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λπ.) από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας δεν βρίσκονταν στη χώρα.

Αντίστοιχα οι πολίτες που δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οφείλουν, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στον δήμο του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση.

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης