Οι κυνηγοί μελιού του Νεπάλ


Ούτε τα συγκλονιστικά ύψη ούτε τα αφόρητα τσιμπήματα μπορούν να τους κάμψουν! 

Το να αιωρείσαι από ένα σκοινί στους απόκρημνους βράχους των Ιμαλαΐων του Κεντρικού Νεπάλ, αντιπαλεύοντας τυφώνες και θυμωμένες μέλισσες, δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας.

Καλωσορίσατε στον θαυμαστό κόσμο των Gurung, των κυνηγών του χρυσού νέκταρ που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν πολύ μακριά για να το μαζέψουν.

Πρόκειται για μια τελετουργική παράδοση που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, έλκοντας την καταγωγή της αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν.

Μπορεί όμως η μακραίωνη αυτή ιεροτελεστική διαδικασία να φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της, καθώς οι πληθυσμοί των μελισσιών έχουν μειωθεί δραστικά, με το εύθραυστο αυτό οικοσύστημα να απειλείται πλέον ανοιχτά από την κλιματική αλλαγή, την υψηλή τιμή του μελιού αλλά και ένα νέο ανταγωνιστικό είδος: τους τουρίστες.

Ο φωτογράφος Andrew Newey υπήρξε όσο πιο διακριτικός μπορούσε στο οδοιπορικό του να καταγράψει οπτικά την τελετουργία των Gurung το 2013. Οι ντόπιοι κυνηγοί μελιού δεν εκμεταλλεύονται τα μελίσσια για να βγάλουν χρήματα, την ίδια στιγμή που δεν αποκαλύπτουν για κανέναν λόγο τις μυστικές τοποθεσίες των «χρυσών» αυτών παραδείσων.



Σε ένα παράτολμο και συχνά μοιραίο τελετουργικό, χωρίς να φορούν συνήθως προστατευτικό εξοπλισμό, οι κυνηγοί μελιού σκαρφαλώνουν σε απόκρημνους βράχους, σε ύψος 50-100 μέτρων, αναζητώντας το πεντανόστιμο νέκταρ της Apis laboriosa, της μεγαλύτερης μέλισσας του κόσμου.



Με τη βοήθεια του καπνού για να ζαλίζονται τα μελίσσια, οι κυνηγοί έχουν μάθει να αντέχουν τα πολλαπλά τσιμπήματα καθώς προσπαθούν με τα μακριά ραβδιά τους, τα «tangos», να αποσπάσουν το πολυπόθητο μέλι.



Οι κυνηγοί μετακινούνται από βράχο σε βράχο στη διάρκεια του τριήμερου αυτού «σαφάρι» μελιού, πριν μαζέψουν τελικά τη λεία τους και επιστρέψουν στην επικράτεια του χωριού. Οι Gurung συνδέουν το τελετουργικό μάζεμα του μελιού με θρησκευτικές εκδηλώσεις, σε ένα ιδιαίτερο συνδυασμό τόλμης και παράδοσης...
















newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ