«Το Νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Οι προτεραιότητες για τους Δήμους»


Η ΠΕΔ Ηπείρου, με την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΕΕΤΑΑ, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Το Νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 -  Οι προτεραιότητες για τους Δήμους», σήμερα Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Ξενοδοχέιο Βυζαντινό στην Άρτα. 


 Εισηγητές της ημερίδας ήταν:

*ο κ. Δημήτριος Ιακωβίδης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Προϊστάμενος Μονάδας Σχεδιασμού & Αξιολόγησης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: «Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020: Προτεραιότητες και Αρχιτεκτονική»
*η κα. Εύη Παπανικολάου, Στέλεχος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (ΕΔΑ) Περιφέρειας  Ηπείρου η οποία ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: «Το Πρώτο Σχέδιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού  Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΥ»
*ο κ. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: «Βήματα ενεργοποίησης και προετοιμασίας των Δήμων».

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση για τις εξειδικεύσεις και τους άξονες του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ακόμα ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Άρτας Κατέρης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χασιάκος Χρήστος, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Γιαννούλης Ευστάθιος, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραισκάκη κ. Γαλίκας Δημήτριος, ο Δήμαρχος Πάργας Λιόλιος Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Ζίτσας Ρογκότης Δημήτριος, η Αντιδήμαρχος Άρτας κα Βασιλάκη Βίκυ, ο Αντιδήμαρχος Ζίτσας κ. Γαρδίκος Βασίλειος, ο Πρόεδρος του ΔΣ Άρτας κ. Τσιρογιάννης Θωμάς, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Κατσιπανέλης Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Σουλίου κ. Μούτσιος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Άρτας κ. Παπάζογλου Χρήστος, ο Δ/ντής της ΕΤΑΝΑΜ, ο Δ/ντής της ΔΕΥΑ Άρτας κ. Κρανιώτης Βασίλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων και ΜΜΕ.

Η Εισήγηση του Προέδρου της ΠΕΔ

 Ο Δήμαρχος Αρταίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Γιάννης Παπαλέξης, στην εισήγησή του ανέφερε τα εξής: «Σας καλωσορίζουμε στην ημερίδα που διοργανώνουμε με την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΕΕΤΑΑ. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους Δήμους της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής (αιρετούς αλλά και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων) για τις δυνατότητες χρηματοδότησής μας, και τις προτεραιότητες για τους Δήμους, στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Προιστάμενο της Μονάδας Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ιακωβίδη Δημήτριο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ κ. Ράλλη Γκέκα καθώς και τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου, για την συμμετοχή τους και την παρουσία τους εδώ ως εισηγητών.

Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που είναι ιδιαίτερα αρνητική τόσο για την χώρα μας όσο και για την Περιφέρειά μας. Η ανεργία και η ύφεση είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα στην Ήπειρο, στην Περιφέρειά μας η ανεργία είναι στα ύψη, επιχειρήσεις σταματούν την δραστηριότητά τους και οι εργαζόμενοι βρίσκονται χωρίς εργασία.

Η νεολαία μας βρίσκεται χωρίς επαγγελματικές προοπτικές και οι νέοι μας αναζητούν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό.
Η περιοχή μας πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά τόσο από προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όσο και από προγράμματα στήριξης της απασχόλησης για να αντιμετωπίσουμε τις νέες αυτές δύσκολες συνθήκες.

Ως πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίξουμε τις κοινωνικές δομές και τις υποδομές που φτιάξαμε στα τρία προηγούμενα ΚΠΣ και στο ΕΣΠΑ και να αναβαθμίσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Τα ζητήματα της Κοινωνικής πολιτικής και της Απασχόλησης είναι στην βασική μας αντζέντα, και ως τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε, και είμαστε, ο βασικός πυλώνας υλοποίησης των αναγκαίων Κοινωνικών πολιτικών για την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων και την διαφύλαξη της κοινωνικής ισορροπίας.

Οι διαδικασίες λοιπόν σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατάρτισης των ΠΕΠ – του ΠΕΠ Ηπείρου για την Περιφέρειά μας, - γίνονται σε μια περίοδο φορτισμένη από την οικονομική κρίση αλλά και τη συγκυρία των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αυτό επιβάλλει τώρα, περισσότερο από ποτέ, να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη.
Η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχει επίγνωση των προβλημάτων και των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε όλοι οι Δήμοι, οι ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ ώστε το νέο ΠΕΠ να απαντά, στο βαθμό που του αναλογεί, στις ανάγκες και στις προσδοκίες για το ξεπέρασμα της σημερινής κρίσης.

Εμείς, ως ΠΕΔ:
Ενημερώσαμε όλους τους Δήμους ως προς τις διαδικασίες και το περιεχόμενο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, και όλο το σχετικό υλικό είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της ΠΕΔ Ηπείρου (www.pedepirus.gr)
Συστήσαμε Ομάδα Έργου από Συμβούλους της ΠΕΔ, για να δρομολογηθεί και στη συνέχεια η συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε οι θέσεις της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης να αποτυπώνονται στην Αρχιτεκτονική του νέου ΠΕΠ
Στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΔΣ της ΠΕΔ, πραγματοποιούμε την σημερινή ημερίδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τις Διαχειριστικές Αρχές του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Ηπείρου και φυσικά της ΕΕΤΑΑ

Η σημερινή ημερίδα με τη συμμετοχή όλων, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας και να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.

Κλείνοντας, και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κεντρικών φορέων, στους εκπροσώπους της Περιφέρειας, στους συναδέλφους και στα στελέχη μας, θα ήθελα να συμφωνήσουμε, ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και τα νέα εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για παρεμβάσεις στο τοπικό και υποπεριφερειακό επίπεδο.
Γιατί από τον τόπο μας ξεκινάει κάθε ελπιδοφόρα προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την σημερινή κρίσιμη κατάσταση.»






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης