Ολιγάρχες σε πλωτά βασίλεια

«Radiant»
 
Εδεσα γρήγορα τα κορδόνια από τα μαυρόασπρα ανδρικού τύπου παπούτσια του Dr. Martens. Το κατάλευκο Joseph cargo jacket πάνω από το jumpsuit με τα φερμουάρ του Jean-Paul Gaultier αποτελούσαν το ιδανικό ντύσιμο για μια γρήγορη εξόρμηση στα ανοιχτά. Η Εσθήρ με περίμενε καθισμένη αναπαυτικά στα καθίσματα από ιβουάρ χειροποίητο δέρμα του Riva Tritone Special Cadillac. 
 
Γύρω από τον λαιμό της είχε περάσει ένα ασημένιο choker του Husam El Odeh. Το κολιέ της σκόρπιζε εκτυφλωτικές λάμψεις στη μαρίνα του Φλοίσβου έτσι όπως οι αχτίδες του ηλίου έπεφταν πάνω του. Χαμογέλασα ειρωνικά.

Σκέφθηκα ότι ένα κόσμημα που μοιάζει με το περιλαίμιο του σκύλου μου Ρόμελ είναι περισσότερο... ασφαλές από μια τεράστια αραχνοΰφαντη μαντίλα. Μερικούς μήνες πριν η εσάρπα της Εσθήρ «παγιδεύτηκε» σε ένα από τα πανάκριβα εξαρτήματα του greatest Riva που «κτίστηκε» ποτέ στα χρονικά. Η πτωχή, ωραία καλλίγραμμη φίλη μου. 
 
Αν ο οδηγός του συνοδευτικού σκάφους δεν έκανε επέμβαση-αστραπή, το φουλάρι το οποίο φορούσε γύρω από τον λαιμό της θα την είχε οδηγήσει στον... θάνατο. Εναν θάνατο όμοιο με αυτό της Ισιδώρας Ντάνκαν. Με χορευτικές κινήσεις έκανα την είσοδό μου στο legendary Tritone  Special Cadillac.

Κινηματογραφικά σκηνικά
 
Εριξα μια γρήγορη ματιά στο super yacht «M/Y Radiant» το οποίο λικνιζόταν στα καταγάλανα νερά. Το 110 μέτρων σκάφος το οποίο αγοράστηκε το 2008 από τον ρώσο ολιγάρχη Boris Berezovsky για να περάσει στον άραβα billionaire  Abdulla Al Futtaim και να καταλήξει στη γνωστή μας καταριανή οικογένεια Al Thani είχε αγκυροβολήσει αρκετά μακριά από τη μαρίνα. 
 
Μια τέτοια θαλαμηγός άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να δέσει δίπλα σε άλλα yachts. Σε πολύ λίγα λεπτά βρισκόμασταν κοντά στο κατάλευκο αυτό πλωτό βασίλειο το οποίο έφθασε πριν από ελάχιστα 24ωρα στην Ελλάδα.

Η Εσθήρ άρχισε να φωνάζει ενθουσιασμένη.  «Επιτέλους! Αισθάνομαι ότι το πολυαγαπημένο μου καλοκαίρι είναι πολύ κοντά» χτύπησε τα χέρια της δυνατά. «Υπερπολυτελείς θαλαμηγοί, πολυεκατομμυριούχοι, ωραίες γυναίκες. 
 
Είμαι σίγουρη ότι η ταλαιπωρημένη πατρίς των τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων θα ζήσει και πάλι μεγαλειώδεις στιγμές» συνέχισε. Τα σκηνικά στις θάλασσές μας, με τα glamorous yachts και τα συνοδευτικά χειροποίητα Riva να κατεβάζουν νεαρές καλλονές  στις παραλίες της Mykonos, θα «χαρίσουν» αυτό το κοσμοπολίτικο touch των ταινιών του πράκτορα 007.
      
Εμίρηδες και άλλοι εκατομμυριούχοι
 
Ενιωθα ήδη σαν το κορίτσι του James Bond. Είχα ήδη ολοκληρώσει την έρευνά μου γύρω από το μυθικό αυτό yacht που κατασκεύασαν τα ναυπηγεία Lürssen. Ο Boris Berezovsky, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 23 Μαρτίου 2013, στο μπάνιο της έπαυλής του στο Σάρεϊ της Αγγλίας, είχε «σπάσει» το συμβόλαιο με την εταιρεία η οποία του πούλησε το yacht. 
 
Το πανίσχυρο επιχειρηματικό Al Futtaim Group των 30.000 υπαλλήλων, που έχει έδρα το Ντουμπάι, το αγόρασε αμέσως για να το «περάσει» αργότερα στους ελληνολάτρες εμίρηδες Al Thani. Προβλέπω ότι οι καταριανοί εστεμμένοι, λάτρεις της τσιπούρας, του λαχανοντολμά, του τζατζικιού και της σαγιονάρας Hermes, θα ξεκαλοκαιριάσουν και πάλι στις ελληνικές θάλασσες και στις δαντελωτές παραλίες. Λίγο πιο μακριά θα έχει αράξει ο Roman Abramovich με το «Εclipse».
      
Οι φίλοι του Πούτιν και της Ελλάδας
 
Αναφέρθηκα προηγουμένως στους ρώσους ολιγάρχες. Τον κολλητό του Πούτιν, λάτρη της Κεφαλλονιάς Αμπράμοβιτς. Τα υπόλοιπα αγαπημένα παιδιά του ρώσου προέδρου, οι Ντορονίν, Μιλνιτσένκο, Μίλερ, Ποτάνιν, Ριμπολόβλεφ, κάνουν επίσης διακοπές με yachts στην Ελλάδα. Κάποιοι επιμένουν ότι θα επενδύσουν κιόλας. 
 
Προς το παρόν μόνο ο Ριμπολόβλεφ αγόρασε τον Σκορπιό και κάτι συζητάει και για κάποια άλλα μικρά νησάκια. Ο πάμπλουτος φίλος του Βλαντίμιρ κατέβηκε δύο φορές από το Μόντε Κάρλο στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες. Στη Μεγαλόνησο διατηρεί, ως γνωστόν, επιχειρηματικές δραστηριότητες.
       
Boutique bank με έλληνες ισχυρούς του χρήματος
 
Πληροφορούμαι ότι στη λεκάνη της Μεσογείου... ζωγραφισμένη με Yves Klein blue ετοιμάζεται μια τράπεζα-boutique. Την τράπεζα θα χρηματοδοτήσει, σύμφωνα με όσα λέγονται στους κύκλους των βορείων προαστίων, πανίσχυρος έλληνας επιχειρηματίας με σημαντικό παρελθόν και παρόν στον συγκεκριμένο τομέα. 
 
Στο νέο «σχήμα», τρία πασίγνωστα, ιδιαίτερα προβεβλημένα πρώην στελέχη μεγάλων ελληνικών τραπεζών: κραταιός επιχειρηματίας  ο οποίος κινείται μεταξύ ΗΠΑ,  Ελβετίας και Ελλάδας, εφοπλιστής του old money με εντυπωσιακή ιδιωτική έκταση σε δημοφιλές νησί, δύο διεθνούς φήμης funds και κάποιοι άλλοι. Ολοι πάντως δουλεύουν πυρετωδώς...
      
Τα χιονοδρομικά spots και η Τατιάνα
 
Το Λονδίνο, με πληροφόρησε ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι, είναι άδειο από Ελληνες! Τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού lobby έχουν... μεταναστεύσει στα δημοφιλή χιονοδρομικά spots των Γαλλικών και Ελβετικών Αλπεων, όπως η Κουρσεβέλ, η Μεζέβ, το Σεν Μόριτζ και το Γκστάαντ. 
 
Στο Γκστάαντ ιδιαίτερα γίνεται χαμός. Εκεί είναι τα ζεύγη Πατέρα - Μαρσάλια, Μπιλιμάτση, Φιξ, Λαιμού, ο πρίγκιπας Νικόλαος και η Τατιάνα Μπλάτνικ. Η ωραία Τατιάνα έχει δημιουργήσει στο always classic χωριουδάκι των Αλπεων pop up store και πουλάει αντικείμενα με υλικά που προέρχονται από την Ελλάδα.
      
Eaton Square και Στοά Αρσακείου
 
Οι Ρώσοι παραμένουν στη βρετανική πρωτεύουσα και αγοράζουν σπίτια ελλήνων επιχειρηματιών στην πανάκριβη Belgravia και ιδιαίτερα την Eaton Square.

Στην γκρίζα, μελαγχολική Αθήνα το Ιδρυμα Ωνάση «χαρίζει» εικόνες που θυμίζουν το downtown της Νέας Υόρκης. Μέσα από 19 δωμάτια της ξεχασμένης Στοάς Αρσακείου παρουσιάστηκαν με έναν ιδιαίτερο, ευφάνταστο και πολύ μοντέρνο τρόπο οι οριστικές μελέτες του «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο». 
 
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου και τα μέλη του ΔΣ εγκαινίασαν την έκθεση. Το βλέμμα μου τράβηξε η κομψή, total black φιγούρα της εκτελεστικής υποδιευθύντριας και διευθύντριας Επικοινωνίας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αφροδίτης Παναγιωτάκου...

Ο Πάρις, ο Κρις και η Ντόρις

Δοκιμάζω ένα αραχνοΰφαντο φόρεμα σε έντονο μπλε. Σαν αυτό το οποίο φορούσε η εκθαμβωτικά ωραία Lea Seydoux (παρτενέρ της δικής μας Αντέλ Εξαρχόπουλος στην ταινία «Η ζωή της Αντέλ») σε βραδινή της έξοδο. Τα ογκώδη σκουλαρίκια Chopard της Lea είναι εντυπωσιακά, δεν ταιριάζουν όμως σε ένα νεανικό party όπως αυτό του Π. Κασιδόκωστα. Ο Πάρις της πολυσυζητημένης Panik Records  διοργανώνει σήμερα Κυριακή big party στο σπίτι του.

Ο αμερικανικής καταγωγής Κρις Ρομπς γιόρτασε τα γενέθλιά του με ένα private dinner στο εστιατόριό του «Salon de Bricolage». Εχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Ντόρις Βερνίκου. Παρατήρησα ότι πολλοί από τους προσκεκλημένους του ζεύγους Ρομπς είχαν δώσει το «παρών» και στο party το οποίο πραγματοποιήθηκε λίγα 24ωρα πριν στην οικία Ραφαήλ. 
 
Με εντυπωσιακές στυλιστικές επιλογές για την οικοδέσποινα Ανούσκα Ραφαήλ - Σβαρόφσκι, τη Μαριάννα Λάτση, την Αριέττα Λιβανού - Βαρδινογιάννη, τη Χάλα Χούρι, τη Ζελιάνα Φράγκου και τη Συλβάνα Κροντηρά.  
 
Επιστρέφοντας στο party του ζεύγους Ρομπς - Βερνίκου πρέπει να σημειώσω ότι μετά το φαγητό οι περισσότεροι κατέβηκαν στο club. Dance μουσικές, χορός και ξαφνικά κάπου στο βάθος, στο private μοναστηριακό τραπέζι ανακαλύπτω την big fan της ιδιωτικής λέσχης Χαρούλα Αλεξίου, την Τάνια Τσανακλίδου και τον Λάκη Λαζόπουλο.
 
 
Σίβυλλα
tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ