«Εξαντλημένοι οι έλληνες φορολογούμενοι»


Financial Times: Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του 

Την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που διαπιστώνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν εξαντληθεί μετά από τέσσερα χρόνια βαριάς φορολογίας, σχολιάζουν σε εκτενές τους άρθρο οι Financial Times. 
 
Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι οι αυξημένοι φόροι καθιστούν αδύνατη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2014, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή ιδρύθηκε βάσει των όρων του ελληνικού προγράμματος στήριξης, σημειώνουν οι FT και προσθέτουν: «Στην τριμηνιαία της έκθεση η ανεξάρτητη αρχή λέει “όχι” σε νέους φόρους που θα οδηγούσαν σε διεύρυνση της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».

«Ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια με τη νέα φορολογία ακινήτων και πολλοί δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν» δηλώνει στους Financial Times η Μιράντα Ξαφά, διευθύνουσα σύμβουλος της EF Consulting.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που για φέτος υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά λιγότερο από 1 δισ. από το υπουργείο Οικονομικών».

«Αρκετοί από τους φόρους που υιοθετήθηκαν το 2013 προσφέρουν μόνο εφάπαξ εισροή εσόδων, κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα», δήλωσε η κ. Ξαφά.

Οι FT υπογραμμίζουν ότι ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είναι φιλόδοξος, δεδομένου ότι η συρρίκνωση της οικονομίας για το 2013 υπολογίζεται στο 4%. 
 
«Δύσκολα θα επιτευχθεί στροφή αυτού του μεγέθους μετά από τόσο παρατεταμένη ύφεση και ενώ οι τράπεζες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά», δήλωσε η ίδια πηγή. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει η τραπεζική ρευστότητα που περιμέναμε επειδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ